Quantcast
Curtea Federală a decis: La Geneva este interzis să se mai faca botezuri in lacuri – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Curtea Federală a decis: La Geneva este interzis să se mai faca botezuri in lacuri

Curtea Federală a respins recursul unei Biserici evanghelice care dorea să boteze credincioși în Lacul Geneva. În 2022, Geneva a refuzat cererea Bisericii, deoarece nu întreține relații cu Statul.

„Șantajul”: așa judecă situația Jean-René Moret, pastorul Bisericii Evanghelice din Cologny. Ieri, Curtea Federală Elvețiană a respins apelul comunității evanghelice de la Geneva, membru al FREE și al REG.

Apelul a vizat refuzul de a celebra botezuri pe o plajă publică de pe lacul Geneva, cerere adresată cantonului în 2022.

Motivul invocat de Geneva: Biserica Evanghelică din Köln nu a semnat o declarație de angajament și nu întreține, prin urmare, nicio relație. cu statul, relatează RTS . Acest tip de declarație obligă comunitățile religioase „să recunoască faptul că ordinea juridică elvețiană prevalează asupra oricărei obligații religioase care i-ar fi contrară, în special în materie de drept al familiei”. Un astfel de botez ar fi, așadar, posibil pentru Biserica Protestantă din Geneva, de exemplu (de rețineți că statul ar dori să-l interzică și pentru organizațiile recunoscute, dar că în acest punct, Curtea Federală se pronunță împotriva lui).

Jean-René Moret, contactat, și-a exprimat surprinderea și dezamăgirea: „Există dreptul la libertatea religioasă și la utilizarea domeniului public într-o manieră rezonabilă. Acolo, pierdem acest drept dacă nu vrem să menținem relații cu statul.” Potrivit pastorului, Geneva se așteaptă așadar la propriul secularism, consacrat în Constituția sa: „Statul alege ce organizații religioase își pot exercita drepturile fundamentale. Acest lucru creează o obligație virtuală de a menține legăturile.” În plus, a fi parte a Rețelei Evanghelice sau a unei federații de Biserici nu permite ocolirii criteriului de înregistrare a parohiilor.

Practica ilegală a botezului

Declarația de angajament este problematică, deoarece necesită recunoașterea primatului dreptului elvețian asupra oricărei organizații. De fapt, acest lucru nu se schimbă prea mult, deoarece legea elvețiană are prioritate oricum. Dar, potrivit teologului, aceasta înseamnă a spune că „ordinea juridică elvețiană este mai presus de Dumnezeu”. El explică: „Toată lumea poate avea convingeri cu care nu face compromisuri. Și asta merge de la primirea ilegală a evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial până la cele mai actuale crime de solidaritate .”

În ceea ce privește viitorul, problema sesizării Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg este deschisă. În orice caz, acum trebuie să știm „dacă diferitele biserici evanghelice de la Geneva vor semna această declarație sau vor decide să se descurce fără ea”.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply