Curtea Supremă a SUA decide în favoarea căsătoriilor homosexuale

Asculta informatia

Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a emis, miercuri 26 iunie, o hotărâreprin care guvernul federal este obligat să recunoască căsătoriile homosexuale în statele unde acestea au fost legalizate. Hotărârea nu va avea impact, din fericire, asupra celor peste 30 de state care nu recunosc căsătoriile homosexuale, așa cum nu recunoaște existența unui drept la căsătorie homosexualilor.

Curtea a declarat neconstituționale prevederile din legea federală din 1996 privind apărarea instituției căsătoriei, ce nega valabilitatea beneficiilor, efectelor juridice ale căsătoriei (peste 1100 de beneficii, drepturi și îndatoriri federale) pentru cuplurile de același sex căsătorite, precum și dintr-o lege a statului California din 2008 ce interzicea căsătoriile homosexuale.

Secțiunea 3 a legii federale din 1996 privind apărarea instituției căsătoriei (DOMA), care limita definiția căsătoriei la uniunea dintre un bărbat și o femeie, a fost abrogată, pentru că ar fi contradicție cu Constituția SUA, care garantează egalitatea în fața legii. Susținătorii căsătoriilor homosexuale au celebrat în fața tribunalului cu exclamații de bucurie ”DOMA a murit!”.

Hotărârile respective se consideră a fi datorate progreselor rapide în domeniul de advocacy pentru căsătoriile gay în ultimii ani și luni. Acesteau au determinat și creșterea constantă a sprijinului din partea societății pentru căsătoriile homosexuale, după cum arată sondajele de opinie.

În dezacord cu hotărârea luată, Judecătorul Anthony Kennedy, având o opinie separată, împărtășită de alți 3 judecători, a afirmat că majoritatea ce a format votul respectiv, a ignorat procesul de inițiativă care a dus la adoptarea interdicției din 2008 în California pentru căsătoriile homosexuale, așa cum aceasta  a fost rezultatul unui referendum. ”Esența democrației constă în dreptul poporului de a-și face legile, care este delegat guvernării, și nu invers. Libertatea își are reședința în primul rând în popor, fără să necesite vreo subvenție din partea Guvernului. … Procesul de inițiativă din California întruchipează aceste principii și a făcut acest lucru de mai bine de un secol …. În California și celelalte 26 de state care permit inițiative și referendumuri populare, oamenii și-au exercitat dreptul lor suveran inerent de a se guverna. Instanța de azi frustrează această alegere.”

În acest sens, unele interpretări afirmă că hotărârea este aplicabilă celor 4 reclamanți, care ar putea dobândi în baza ei dreptul de a se căsători, fiind însă inaplicabilă pentru alte cazuri în California, așa cum ”nu există nici o decizie de apel care să declare această lege neconstituțională în coraport cu Constituția Californiei”.

moldovacrestina.md

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

84 − = 74