Quantcast
Curtea Supremă a SUA revocă dreptul la AVORT al americancelor şi permite statelor să-l interzică. – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Curtea Supremă a SUA revocă dreptul la AVORT al americancelor şi permite statelor să-l interzică.

Curtea Supremă a Statelor Unite a revocat vineri – într-o răzgândire istroică – cu votul unei majorităţi a judecătorilor conservatori, hotărârea ”Roe v. Wade” din 1973, care garanta de aproape o jumătate de secol dreptul americancelor de a avorta, care nu a fost acceptat niciodată de către dreapta religioasă, relatează AFP. Hotărârea Curţii Supreme de a revoca dreptul la avort al americancelor aruncă Statele Unite cu 150 de ani înapoi, deplânge vineri preşedintele democrat Joe Biden într-un discurs la Casa Albă, în care îndeamnă ambele tabere la manifestaţii ”paşnice”.

Această hotărâre nu face întreruperea sarcinii ilegală, însă aruncă Statele Unite în situaţia în care se aflau înaintea acestei hotărâri emblematice ”Roe v. Wade”, când fiecare stat era liber să autorizeze sau nu avortul.

Având în vedere fracturi care există această ţară, jumătate dintre state – mai ales în Sudul şi centrul mai conservatoare şi religioase – ar putea să interzică avortul în scurt timp.

”Constituţia nu face nicio referre la avort, iar niciunul dintre articolele acesteia nu apără în mod implicit acest drept”, scrie judecătorul Samuel Alito în numele majorităţiiconservatoare a magistraţilor.

Hotărârea Roe v. Wade ”era total nefondată încă de la început” şi ”trebuie să fie anulată”.

”A venit vremea predării problemei avortului reprezentanţilor aleşi ai poporului” în parlamentele locale, scrie el.

”În zilele, săptămânile şi lunile următoare, urmează să vedem clinici închise” în aceste state, unele foarte populate, ca Texasul sau Louisiana, anticipează Lawrence Gostin.

Alte aproximativ 12 state urmează să impună interziceri complete sau parţiale ale avortului.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply