Quantcast
Daniel Branzei pastorul agresor din biserica Bethel, California – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Daniel Branzei pastorul agresor din biserica Bethel, California

Daniel Branzai pastorul bisericii baptiste Bethel din Aneheim, California a agresat fizic si verbal o femeie, in interiorul bisericii, chiar in ziua de Paste, pentru simplul fapt ca a indraznit sa isi exprime niste pareri personale cu privire la programul bisericii destinat tinerilor. La vremea respectiva pastorul Branzai era si presedintele Asociatiei Bisericilor Romane Baptiste(ABR) din SUA si Canada. Agresiunea fizica, finalizata cu vanataie la o mana, a obligat-o pe victima, Lucretia Tiprigan,  sa mearga in urmatoarea zi la spital, sa consulte un doctor. Fiind vorba de un abuz fizic,  doctorul i-a recomandat ca acest incident sa fie raportat la politie, lucru care s-a si intamplat. Raportul intocmit de politie, a fost automat trimis catre procurorul din Orange County, care urma sa decida daca necesita sau nu sa fie deschis un proces impotriva agresorului. Faptele prezentate de catre victima au fost, se pare, destul de grave si convingatoare, incat autoritatile sa demareze un proces, cu trei capete de acuzare pe numele pastorului, Daniel Branzai.

Intr-o scrisoare, lunga de 5 pagini, familia Tiprigan incerca la acea vreme, sa gaseasca o solutionare a problemei in interiorul bisericii, cu ajutorul liderilor, carora le-a adresat printre altele si o serie de intrebari:

Oare cum poate fie inteleasa tacerea celor din consiliu : exista o teama de a mustra si disciplina in conformitate cu Scriptura pe cel care conduce biserica, in acest caz Daniel Branzei? Sau suntem ignorati cu buna stiinta din pricina lui Daniel Brinzei. Ceea ce este adevarat si vreau sa accentuez este ca au mai fost si alti membrii abuzati fizic, familii care au fost abuzate verbal spunandu-le sa plece din biserica.”

“Ne intrebam cum s-a ajuns la o asemenea atitudine fata de membrii bisericii? Autoritatea pastorului este delegata sau cistigata? Unde este limita bunului simt si limita dintre autoritate si abuz? Este in atributiunea pastorului sa controleze membrii bisericii?

Mai poate un slujitor sa continue sa slujeasca daca are probleme legate de abuz fizic si verbal in slujire sau este descalificat? Cum ati intelege dumneavoastra bunul simt alaturi de abuzul in biserica?

Dreptul de excludere si diciplina il are doar pastorul si consiliul sau adunarea generala a bisericii?

De ce a avut ginduri de ura si excludere împotriva noastra?

Sa fie cumva din pricina faptului ca am avut curajul sa intreb in adunarea generala anterioara daca biserica primeste banii de pe chiria casei pastorale care nu este locuita de pastor?
Sa fie oare cumva din pricina faptului ca am refuzat sa semnam o declaratie de blestem scrisa de pastor prin care oricine semna ( exemplu: el si familia lui), se lega cu blestem ca nu a fost implicat in a ajuta pe fr. Ioan Dimbeanu sa scrie scrisorile lui.

Ce argument biblic are pastorul in intocmirea acestui document prin care sa manipulezi o congregatie sa-l semneze ?

Poate un pastor, liderul si lumina spirituala a bisericii, sa ceara membrilor Trupului Lui Cristos sa semneze acte de blestem? Ore nu ne invata Domnul Isus sa nu blestemam, si ce implicatii are aceasta invatatura?

„Felul vostru de vorbire sa fie:„Da, da; nu, nu”;ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rau. ( Matei 5:37)”

Nu cumva acest lucru denota o afinitate teologica cu invataturi deviante?
Sa fie oare o urmare a faptului ca m-am ridicat in adunarea generala si sa-i cer ca sa ii se dea fratelui Dimbeanu dreptul la cel putin un cuvint de aparare inainte de a fi exclus din biserica?

“In fata cui da socoteala un pastor? Avem cumva clergy si laici in biserica? Avem cumva aceasta diferentiere? “Si voi, ca niste pietre vii, sunteti ziditi ca sa fiti o casa duhovniceasca, o preotie sfânta si sa aduceti jertfe duhovnicesti, placute lui Dumnezeu, prin Isus Hristos. 1 Petru 2:5” Deci, noi avem o preotie universala si nicidecum aceste diferente bisericesti. In baza acestui lucru trebuie sa veghem unii asupra altora. Pastorul este primul intre cei egali ca si responsabilitate dar in esenta suntem frati unii altora si deci trebuie sa veghem unii asupra altora. Ne intrebam: Nu exista oare adunarea sfintilor in fata careia un pastor sa dea socoteala? Sau un pastor nu are pe nimeni in fata caruia sa dea socoteala?

Deci pastorii au autoritate deplina si pot guverna cu propriile lor pareri si puteri, sau exista o adunare generala a sfintilor care decid problemele lucrarilor adunarii? Cum se procedeaza cu excluderea?

Intr-un final, liderii carora li s-au adresat intrebarile au decis: “Familiei Tiprigan i se retrage privilegiile de membrii ai biserici Bethel, pentru actiuni si atitudini care au daunat partasiei si marturiei bisericii Bethel,in mod specific, in nerecunoastera si nesupunerea fata de autoritatea spirituala a celor alesi de biserica sa vegheze asupra bunului mers a lucrari. Pentru raspindirea de informatii rautacioase despre activitatea lor.

Singura autoritate care a facut, cat de cat, dreptate familiei Tiprigan a fost  Curtea Superioara a Statului California din regiunea OrangeCounty. Conform minutelor din timpul procesului, in ciuda faptului ca initial pastorul Daniel Branzai a pedat nevinovat la toate cele 3 capete de acuzare, in final a renuntat la dreptul constitutional pe care il avea de a avea un proces cu martori si de-a fi judecat de o curte de jurati. Acesta si-a asumat responsabilitatea pentru actul de violenta si tulburare a linistii publice. Branzai a fost obligat de catre tribunal la plata cheltuielilor de judecata, un an an de zile probatiune si obligatia de a sta la o distanta de aproximativ 10 metri de victima, cat si plata unor daune finaciare fata de Lucretia Tiprigan.


In ciuda faptului ca pastorul Daniel Branzai (foto)si-a asumat in fata justitiei actele de violenta si tulburare a linistii publice, acesta este in continuare pastor in biserica Bethel din Aneheim, California. Chiar luna trecuta la Conventia Bisericilor Baptiste din SUA 2014 a tinut predica de final.
Detaliile despre acest caz au ramas relativ ascunse publicului larg, iar situatia a fost se pare musamalizata destul de bine de catre cei care ar fi trebuit sa ia masurile care se impuneau.

P.S. Chiar daca nu este recent cazul, eram la curent cu detalii despre el de mai multa vreme, dar n-am scris nimic deoarece nu aveam inca probe care sa ateste incidentul.

Despre

9 Comentarii

 1. Din pacate adevarul este ca din ce in ce mai multi pastori de orice confesiune neoprotestanta ar fi isi fac de cap si nu am nici o legatura cu slujba Domnului

 2. Vedeti unde se ajunge daca va duelati pe scena Lumii!?
  Ar fi mai bine ca fiecare sa-si vada BARNA din ochiul lui si eventual dupa aceea sa incerce sa scoata maruntisurile di ochii fratilor.
  Multa pocainta ne mai lipseste !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Doamne iondurate de noi

 3. In 1 Timotei 3:3 se spune despre slujitorul Domnului: “Sa nu fie nici betiv, nici bataus, nici doritor de castig mirsav, ci sa fie bland, nu gilcevitor, nu iubitor de bani..”
  Cazul prezentat in acest articol este doar unul dintre multele abuzuri savarsite de catre acest pseudo-pastor cu multiple fatete. Doar Dumnezeu a lucrat in asa fel ca acest caz sa ajunga la tribunal pt ca altfel totul s-ar fi musamailizat. Femeia s-a dus la medic pt ca i se invinetise mana si i-a spus la medic ce i s-a intamplat. Dispensarul respective a anuntat politia (cred ca acestea sunt regulile in SUA). Asa ca, Daniel Branzai a fost chemat in instanta si in urma unui proces a fost gasit vinovat de trei capete de acuzare. In biserica Bethel din California, Branzai a comis foarte multe abuzuri, majoritatea celor din comitet fiind neamuri cu el. A fost o perioada in care biserica nici n-a avut casier. Branzai era totul acolo, facea ce vroia, ca pe vremea Judecatorilor. Este trist cand afli ca cei de la Asociatia Bisericilor Baptiste din America de Nord au stiut despre multiplele abateri ale lui Branzai dar au disimulat totul. Se pare ca multi pastori din asociatie se uita mai degraba la interesele / relatiile lor personale decat la interesul Evangheliei. Un individ ca Daniel Branzai nu trebuie uscis, nu trebuie linsat dar nu are ce cauta la anvonul unei biserici, cu atat mai putin sa ia cuvantul sa vorbeasca la Congresul Annual al tuturor bisericilor baptiste din America. In loc sa se ia masuri impotriva lui Branzai, acesta a fost pus la loc de cinste. Ce credibilitate mai pot sa aiba astfel de oameni, care predica apa si beau bauturi spirtoase? Vina nu este doar a lui Branzai, care evident este un parvenit, care incearca sa pacaleasca lumea ca este evreu, desi mama lui era partial evreica (evit sa mentionez exact cum, sa nu-i jignesc familia) ci este una colectiva. Vinovati sunt toti cei care au stiut despre deviatiile de comportament ale acestui Daniel Branzai si au musamalizat cazul. In urma cu cativa ani, Branzai a sucit mana altei femei din biserica, la Sacramento, California. Cred ca a venit timpul sa se faca o epurare si in Asociatia Baptista din SUA, sa se inlature total si definitiv elemente precum Branzai si sa se intoarca la principiile Scripturii.

  • Inseamna ca D.B este unul dintre aceia care n-au intrat pe Usa in lucrare, ci mai degraba este din aceia care au sarit peste gard ….. Cum se numesc cei care sar peste gard va las pe dvs. sa spuneti. Multi asa zisi Pastori mai degraba Stapanesc nu Pastoresc. De aceia spunea Domnul Isus : Multi imi vor spune in ziua aceia Doamne da n.am proorocit noi in Numele tau, ……. raspunsul Domnului …Plecati de la mine ca nu va cunosc. Trist dar adevarat. Ca sa se poata iesii din aceasta situatie, nu este nici o alta Cale de cat POCAINTA: DAR PANA ATUNCI DANIEL BRANZEI S-A PIERDUT MARTURIA!

 4. Agreisunea nu face cinste unui om care pretinde ca este slujitor la amvon!Agresorii nu au ce cauta intre oamenii obisnuiti!!!!

 5. Cazul “Daniel Branzai” prezentat la “Buna ziua, Iasi”:

  http://www.bzi.ro/cititi-si-va-cruciti-este-incredibil-ce-a-fost-in-stare-sa-faca-un-pastor-iesean-in-california-457965

  Cred ca trebuie sa avem grija, sa ne ferim de acest “pastor” ca este periculos. Un adevarat lup imbracat in haina de oaie.

 6. Branzai spune ca a locuit la Pascani unde a avut in subordine o biserica si-a predicat mult in zona Pascani. Pacat ca faptele unor astfel de oameni se aud mai tare decat vorbele lui. Asociatia Bisericilor Baptiste in loc sa scoata raul din mijlocul lor prefer sa continue sa arunce mizeria sub pres, chiar si acum dupa ce abuzul a fost demonstrat cu probe.

 7. Cazul “Branzai” a ajuns si la Pascani:

  http://www.newspascani.com/index.php/local/stiri-locale/politie/10681-un-pastor-baptist,-care-a-avut-%C3%AEn-subordine-%C8%99i-biserica-din-pa%C8%99cani,-a-fost-condamnat-de-instan%C8%9Ba-american%C4%83-pentru-trei-capete-de-acuzare

  Imaginea Asociatiei Baptiste ramane nepatata daca ia masuri impotriva unor astfel de abuzuri. Este strigator la Cer faptul ca, in loc sa-l sanctioneze pe aggressor, cei din Asociatie au aruncat vina pe femeia agresata iar biserica Bethel (mai bine zis pastorul impreuna cu comitetul, care actiona la comanda lui) au decis sa o excluda din biserica.

 8. Va recomand sa preluati si dvs acest articol:

  http://www.napocanews.ro/2014/09/corb-la-corb-nu-si-scoate-ochii-sau-perspectiva-lui-rusu-despre-branzai.html

  Articolul lui Eusebiu Rusu a facut ocolul lumii, pe cand replica la acel comunicat (de la adresa de mai sus) nu a prea ajuns la cititorii evanghelici.

Leave a Reply