David Cameron, în dezacord cu Papa Francisc asupra dreptului de a face glume pe seama unei religii

Asculta informatia

O societate liberă are dreptul de a face glume pe seama unei religii, a apreciat, duminică, premierul britanic, David Cameron, după ce Papa Francisc a considerat, joi, că libertatea de exprimare nu autorizează insultarea credinţei altora, relatează AFP.

“Cred că, într-o societate liberă, există dreptul de a face glume pe seama credinţei religioase a altora”, a declarat David Cameron într-un interviu pentru CBS. “Sunt creştin. Dacă cineva spune ceva ofensator despre Isus, aş putea să consider că a făcut o insultă, dar, într-o societate liberă, nu am dreptul de a-mi dezlănţui răzbunarea asupra acestei persoane”.

“Trebuie să acceptăm că publicaţiile, revistele pot publica lucruri care sunt ofensatoare pentru unii, atât timp cât aceastea se înscriu în cadrul legislaţiei”, a continuat şeful Guvernului britanic, care s-a întâlnit cu preşedintele american, vineri, la Washington.

“Treaba mea nu este de a spune unei publicaţii ce poate sau ce nu poate să publice. Treaba mea este de a face în aşa fel încât legea să fie respectată” de către presă.

Papa Francisc a intervenit, joi, în dezbaterea privind libertatea de exprimare, lansată după atentatul sângeros de la sediul din Paris al revistei satirice franceze Charlie Hebdo, apreciind că acest “drept fundamental” nu autorizează “insultarea” credinţei altora.

Libertatea de exprimare este un “drept fundamental”, a subliniat el.

“Nu poţi omorî în numele religiei! (…) Este o aberaţie”, a adăugat Papa Francisc, continuând, totuşi, că libertatea de exprimare poate permite totul şi trebuie să fie exercitată “fără a ofensa”.

“Pentru că, dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal. Nu poţi provoca, nu poţi insulta credinţa altora, nu o poţi lua în derâdere”, a insistat Suveranul Pontif.

www.gandul.info

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

55 − = 45