Informatii utile

De ce nu trebuie să credem în horoscop

Adesea, horoscopul pare scris special pentru noi. Totul se potriveşte – dorinţele, aşteptările, dar mai ales calităţile. Un experiment a arătat, însă, că a crede în zodiac nu este cel mai inteligent lucru.

Deşi ne place să credem că suntem unici, dorinţele şi aşteptările noastre sunt foarte asemănătoare, scrie autorul britanic David McRaney în cartea sa „You are not so smart“ (Nu eşti chiar atât de deştept). Aşa se face că ceea ce scrie la zodia Leu, de exemplu, i se poate potrivi la fel de bine unui nativ din Capricorn.

„Găsim adesea în horoscop fraze de genul «Simţi nevoia să fii admirat de cei din jurul tăi şi ai tendinţa să fii critic cu tine însuţi» sau «Uneori eşti extrovertit şi vesel, alteori eşti introvertit şi trist». Aceste afirmaţii se potrivesc tuturor“, susţine McRaney, citat de „The Daily Mail“.

În sprijinul afirmaţiilor sale, scriitorul invocă un experiment realizat de psihologul Bertram Forer. Acesta le-a spus studenţilor săi că fiecare în parte a fost obiectul unei analize psihologice temeinice, apoi le-a înmânat câte o „fişă individuală“ care conţinea concluziile analizei respective. 85% din studenţi au declarat că afirmaţiile din fişă se potrivesc perfect cu personalitatea lor, lăudând acurateţea analizei. Totuşi, Bertram Forer nu făcuse altceva decât să amestece la întâmplare fraze din mai multe horoscoape şi zodii. În plus, fiecare „fişă personală“ conţinea acelaşi text.

Citește și:  Ce spune Biblia despre fumat

„Se pare că atunci când vrem ca ceva să fie real, creierul nostru caută un tipar, ignoră anomaliile şi se concentrează pe coincidenţe“, mai scrie McRaney.

www.adevarul.ro

Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 32 = 34

Close