Decembrie fără doctori – Vladimir Pustan

Asculta informatia

Aş fi vrut doctore să-ţi spun aceste lucruri faţă în faţă, dar m-am supărat pe tine. M-am supărat că n-ai vrut să iei una din cele 10 pungi cu banane şi suc ce le aveam prin cameră şi să o duci acasă la soţie şi copil, spunându-mi că tu niciodată n-ai luat nimic de la nimeni. Dar eu nu sunt un nimeni, eu sunt prietenul tău şi tu în seara aceea îmbrăcat într-o bluză de lână mai veche nu mai erai doctorul meu anestezist.

Aş fi vrut să-ţi spun să nu pleci în ţara ploioasă cu oameni ce de vineri până luni nu ies din pub-uri. Aş fi vrut să-şi spun să te reîntorci în Tulcea în oraşul ce miroase a ciorbă de peşte, iar verile să ni le petrecem amândoi cu ochii zgâiţi în vârful undiţelor. Aş fi vrut să-ţi spun că e atâta nevoie de tine acolo, dar când mi-ai spus că salariul tău e cât a unei piţipoance de secretară a unui guşat parlamentar şi când ţi-am văzut ochii obosiţi şi roşii de gărzi interminabile, mi-am înghiţit cuvintele uitându-mă la punga cu dren ce mă însoţea credincioasă de câteva zile.

Aş fi vrut să-ţi spun că am auzit că într-o seară ai anesteziat un copil de două luni, iar chirurgul ţi-a spus că are nevoie de sânge şi pentru că tu aveai şi era bun, ţi-ai scos 200 ml din venă şi i l-ai dat, dar cu tot sângele acela cald nu l-aţi mai putut salva. Te-ai supărat, dar îţi scriu acum că la scară planetară, Hristos e supărat şi plânge pentru că miliarde de oameni refuză sângele Lui care se potriveşte cu grupa sanguină a mântuirii noastre.

Aş fi vrut să-ţi spun mai multe dar ai plecat cu rucsacul în spate pentru că a doua zi erai iarăşi în gardă. Te las să visezi ţări ploioase şi veri în stuf.

Du-te cu toată generaţia ta de doctori ciudaţi că noi ne vom trata naturist, ne vom ruga, ne vom anestezia cu ciocanul şi ne vor opera politicienii ce v-au alungat din ţară.

Aş fi vrut să-ţi spun mulţumesc că în noaptea aceea n-ai plecat de lângă mine, presimţind că va trebui să mă intubezi de urgenţă, dar n-am avut cui. Am rămas pe coridor cu punga cu banane în mână, într-o lume cu coridoare lungi şi pustii în care nu se mai aud târşindu-şi papucii albi doctorii, ci doar vântul de decembrie colindând solitar…

V l a d i m ir _ P u s t a n

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *