Quantcast
Decizia AGA RVE pre-mortem: Ne lepadam de Ton! – Vasilica Croitor – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Decizia AGA RVE pre-mortem: Ne lepadam de Ton! – Vasilica Croitor

Tocmai dupa ce i-am scris unui comentator ca „a pus capac” la multimea de acuzatii penibile, prin faptul ca l-a acuzat pe Ton ca ar fi adeptul teologiei lui Nietzsche, am primit un telefon de la cineva care imi spunea ca AGA (Adunarea Generala a Actionarilor) din RVE a decis sa interzica difuzarea predicilor lui Iosif Ton la toate posturile RVE din tara. Marturisesc ca aceasta veste m-a luat pe nepregatite. Am crezut ca n-am auzit bine. Inca nu s-a pus „capacul” la povestea cu Ton. Ce mai urmeaza?

Arderea casetelor lui? Distrugerea cartilor lui? Arderea lui pe rug? Comitete care sa voteze asa ceva sigur s-ar gasi, spiritele sunt inca incinse, iar argumente cautam dupa aceea…

Imi amintesc discutiile de dupa Revolutie despre necesitatea unui post de radio crestin. Am fost mobilizati atunci sa ne rugam pentru aceasta, si am facut-o! Ton s-a luptat pentru a mobiliza resurse si a aduce oameni in jurul acestui proiect. Negocierile pentru a obtine licenta (interventiile facute de Ioan Alexandu pe langa Patriarh) au fost anevoioase, dar au adus rezultate. Era limpede pentru toata lumea ca motorul proiectului RVE fusese Iosif Ton.

Dupa ce s-a infiintat RVE in 1994 (sase statii, printre care si Suceava), am aflat ca Ton s-a inchis intr-un studiou si a inregistrat zile  la rand pentru radio mesaje care aveau sa fie difuzate multe luni si ani dupa aceea.

Cu un an inainte intrasem la seminar, dar in timpul vacantelor am participat la cateva emisiuni, am luat interviuri pe strada, am participat la prima emisiune din Suceava in direct, am fost acolo si cu Richard si Sabina Wurmbrand in timpul vizitei lor in Suceava. Impresia cu care am ramas din acele zile era ca RVE era proiectul nasit de Ton.

Acum, la 16 ani dupa infiintarea RVE, Iosif Ton a fost in mod oficial interzis pe undele RVE. Solicitarea a venit din partea Cultului Baptist, pe motiv ca Ton nu mai reprezinta vreun cult evanghelic. Am inteles ca nici reprezentantii celorlalte culte nu au avut ceva de obiectat, asa ca aceasta propunere a fost adoptata si a devenit decizie AGA. Trec peste faptul ca, din cate stiu, reprezentantii Cultului Baptist au cerut aceasta mai inainte cu o zi de a fi judecat cazul Ton/Strajerii.
– Or fi avut un mandat, totusi, pentru a solicita aceasta, inainte de a fi sanctionat Ton?
– Sau au avut pentru un scurt moment o revelatie ca „maine va fi mazilit Ton”?
– Sau aveau ceva deprinderi din sistemul de trista amintire, in care deciziile precedau deliberarea?

O fi de inteles graba cu care trebuia sa fie scos din scena Ton, dar imi este imposibil sa pricep ce au cu predicile lui de odinioara. Predicile pe care le-am ascultat in Biserica Baptista Maranata din Suceava, prin 1997, nu mai pot fi difuzate la RVE? Predicile tinute de Ton la Emanuel Oradea nu mai sunt cuser? Predicile pe care Ton le-a tinut la Europa Libera, erau ale unui om care reprezenta Cultul Baptist si miscarea evanghelica din Romania, sau nu? Cand eram student, am participat la o sesiune de comunicari stiintifice, la Institutul Biblic Emanuel. Atunci Ton a avut mai multe mesaje care au fost primite cu mare interes. Oare nu mai sunt bune?!? Lista poate continua la nesfarsit: sute de mii de credinciosi i-au ascultat predicile tinute in biserici baptiste, penticostale, la radio, pe internet. Ce sa inteleaga aceia care s-au hranit spiritual cu acele predici? Ca nu mai sunt hrana buna?

Cum ramane cu bisericile pe care le-a construit? Mai poate intra cineva in ele? Dar organizatiile infiintate de el? Institutiile de invatamant, oare nu au fost atinse de acest virus tonist!

Cum ramane cu cartile lui Ton (cine mai stie numarul cartilor scrise de el?!?)? Acestea s-au tiparit si distribuit intr-un mare numar si credinciosii evanghelici le-au primit cu mare interes. Pentru mine „Credinta adevarata” si „Confruntari” sunt printre cartile cele mai valoroase scrise de autori romani evanghelici. Ce sa fac cu ele? Ma gandesc sa sun la reprezentantii Cultului Penticostal in AGA sa ii intreb daca pot sa le recitesc, au ba.

Nimic nou sub soare! Tarisoara asta a mai vazut manuale de istorie din care disparea subit cate un nume si carti de literatura din care cate un poet se evapora atunci cand regimul il considera „eretic”. Nu pot sa nu imi amintesc de pedepsirea post-mortem a lui Jan Huss, prin dezgroparea sa si arderea cadavrului. Ce bine ca Ton mai este in viata sa ii oferim acest tratament cat mai este viu, „pre-mortem”, laolalta cu cartile si predicile lui! Prea ne-a batut la cap cu teologia martirajului. S-o probam pe el de viu!

Articol realizat de Vasilica Croitor, Sursa: Rascumpararea memoriei

Despre

5 Comentarii

 1. Nu va faceti griji cu cartile lui Iosif Ton…. O sa le vedem peste cativa ani…sau peste cateva luni publicate in integralitate, dar sub un alt nume….se practica!

  Radio Vocea evangheliei a fost o viziune a lui Iosif Ton, Petru Dugulescu si altii care au avut viziune. Se incearca de ceva timp incoace stergerea numelor celor care au pus bazele unor Lucrari de renume in tara aceasta. Se arunca noroi pe numele lor, se ‘fabrica” dosare, se gasesc “pacate” si se publica intens….

  Chiar se predica de la amvoane, sub pretentia ca “Fratele…….. va predica Cuvantul Domnului”, despre falimentele spirituale ale lui…….si ale lui……. si despre “maretele realizari ale fratelui …………., de la ………… ”

  Unde vom ajunge dragii mei?
  Haideti sa ne pocaim si sa cerem Domnului intelepciune, unitate si HAR…mult HAR.
  Doamne binecuvinteaza Romania!

  Beni Lup

 2. Zilele acestea ne amintim de cel care a fost Pastor, Poet, Lider, Frate, Erou Crestin Petru Dugulescu. Intr-o zi ca astazi, acum trei ani, a plecat de aici de pe pamant…. a plecat stralucind, dupa cum isi dorea: “Si as mai vrea sa fiu ceva, O Raza Lucitoare…..sa duc lumina undeva, sa incalzesc pe cineva….. si sa ma-ntorc in Soare!” Acolo s-a intors.

  A lasat aici pe pamant familia, care ii continua Viziunea si Lucrarea, prietenii care il asteapta parca sa revina din calatorie….fratii care ii recita si asculta cu drag poeziile, pe cei care l-au iubit, care isi amintesc de rasul lui sincer…pe cai care nu l-au inteles…. si ar vrea sa il mai aiba aproape acum cand il inteleg.

  La Revedere in ceruri Frate Petrica!

 3. Catau Adrian

  Sa spuna cultele, conventiile, demoninatiile din istorie de-a lungul timpului daca au putut suporta pe cei ce vor sa faca o reforma, a fost macar unul in care toata biserica / denominatia sa-l fi acceptat, mult mai degraba au fost acceptati cei compromisi si corupti ? Dupa moartea lor i-au facut martiri. Si dupa ce va trece fr. Iosif Ton il vor face martir. Va fi prea tarziu, tocmai asta arata ca fr. Ton are o lucrare autentica, lucrarile autentice deranjeaza pe cei ce dorm, le aduce disconfortul trezirii dupa ani lungi somn si compromis. Sa vina o data trezirea ! Toti cei corupti nu vor rezista, ori se vor trezi ori vor muri de tot !

 4. BUNA ZIUA PT TOTI CEI CARE CITI ACEST MESAJ DECIND A AJUNS O RELIGIE SA NE MINTUIE SAU VREUN CULT AMURIT CUMVA PE CRUCE RELIGIA BABTISTA SAU PENDICOSTALA SAU EU MAI STIU CARE SU STIU CA AMURIT PE CRUCE ISUS FIUL LUI DUMNEZEU DACA DOMNUL IOSIF TON NU VREA SA MAI AIBA RELIGIA BABTISTA CARE ESTE PROBLEMA ATI INCEPUT SI VOI CA SI RESTUL ALTOR RELIGI SA DAT CU PARUL EXACT DIN CASA DOMNULUI DAR NU UITATI CA DUMNEZEU NU SE LASA BATJOCORIT SI DUMNEZEU VA INCEPE EXACT CU NOI ASTIA RELIGIOSI SI APOI CU CEI DIN LUME ASTFEL DE INFORMATI DISTRUGETI NUMAI SI VA FACETI DE RUSINE

 5. SCUZATI GRESELILE DAR ASA INTRISTARE POATE PRODUCE ASTFEL DE INFORMATI SI SUNT TOTAL DISTRUCTIVE DARIMATI PE CEI CARE INTRADEVAR VOR SA FACA VOIA DOMNULUI SI ADUCETI TOT FELUL DE INFORMATI SI BADJOCURI EU ASA VAD LUCRURILE ASTEA SINT UNI CHIAR CARE VOR DOAR O RELIGIA DAR HABAR NU AU CINE ESTE CU ADEVARAT DUMNEZEU SI CE VREA DUMNEZEU DE LA NOI MIE UNA IOSIF TON AADUS MULTA INVATATURA BUNA EU IAM ASCULTA PREDICILE SI NU MI SE PAR AFI PENTICOSTALE SUA BABTISTE CE PORCARIE CU RELIGIUILE ASTAE SUNT DOR NISTE PREDICI DESPRE DUMNEZEU SI INVATATURA BUNA STITI CE NU LE PLACE LA ACESTIA CARE VOR SA IL DEA DEOPARTE CA SPUNE DIRECT SA TE LASI DE MICIUNA DE FURTIOSAGURI SI DE EXCROCHERI DE CURVIE SI MULTE ALTELE FAC MULTI DINASTEA INCEPIND CU CEI RELIGIOSI ASTA ESTE PROBLEMA SI SUNT ATINSI DAR SANU UITAM UN LUCRU CADUMNEZEU NE VEDEM NUCONTEAZA IL DA DEOPARTE NMISTE OAMENI DAR NU IL DA DEOPARTE DUMNEZEU ASACA LUMEA POATA SE VORBEASAC

 6. Un exilat in lumea libera, versus miliardarul penticostal Vasilica Croitor

  Toata lumea il ridica in slavi pe Vasi Croitor in legatura cu cartea Rascumpararea memorie Cultului Penticostal din Romania, dar cine e interesat sa-l verifice putin in ce priveste moralitatea si corectitudinea lui de mare istoric si teolog va avea mari susrprize.
  Moldoveanul Vasilica Croitor a plecat la Medgidia in 1999 cu mainile in buzunare cautind chirie; V.C. era numai modestie si smerenie, ca sa-l primeasca fratii la biserica lor ca pastor. Astazi e mare smecher, conduce un Audi a6 dupa ce l-a fraierit pe mos Cameron Wilson, l-a dus pe camp prin praf ca sa vada fratele Cameron cit praf intra in masina lui veche induplecindu-l astfel sa-i faca o donatie.
  Apoi l-a mai fraierit inca odata cu bani imprumutati, chipurile, si a pus pe roate o tipografie, cica pentru raspindirea cuvintului lui Dumnezeu, el la ora actuala tiparind orice carti, de curind chiar si ceva carti sfinte pentru catolici !?
  V.C. detine un apartament cu 4 camere cumparat cu bani din America, de la Gog Lazar profetul maret, si daca se intreaba cineva: cum asa spor la toate? va raspunde VC, simplu: e binecuvintarea Domnului. Pai sigur ca da cind el era mare pastor, cumnatul lui e pastor asistent retribuit chiar daca era o biserica cu doar vreo 50 de oameni, cumnata lui a bagat-o casiera si cind venea cu dolarii din America fratii din comitet doar semnau ca totul e ok si gata cu transparenta, ca doar erau toti frati in comitet.
  Mai tirziu, cind s-a infiintat si o farmacie, dupa ce altii au pus-o pe picioare, i-a indepartat subtil pe respectivii si a bagat-o pe nevastasa, ca doar trebuiau sa vina ceva sponsorizari si nu se putea sa le primeasca altcineva decit cineva din familia lui V.C.
  Apoi a bagat-o si pe sorusa, Lidia Coman, pe la Comunitatea C.R.P. Constanta si in stafful A.P.M.E. Romania ca sa prinda si ea ceva ciolan cu multa carne pe el ca doar clanul Croitor & Coman trebuie sa se desavirseasca si imbogateasca peste noapte.
  Apropo de comunisti, e unul in Medgidia, il cheama Sandu Roman, a frecventat si el biserica o vreme dar pe cind nu era in biserica V.C., pastorasul cel vestit avind pe un enorias cam nesupus s-a gindit sa-l puna la punct cumva si l-a trimis pe Sanducu sa-l inregistreze audio provocindu-l pe respectivul ca sa dea din gura; E cumva si asta o metoda folosita de comunistii pe care ii critica V.C.?
  Sau cind la alegerile din Biserica sa cineva il intreba pe VC daca candideaza si el pe lista?, la care el raspunde: “frate eu nu ma supun scritinului si alegerii Bisericii deoarece eu sunt pastor [pe viata] aici”, adica biserica a facut-o el, cu banii lui si el e stapin acolo.
  Care parte nu ati inteles-o? Vreti sa vorbim de deturnari de fonduri? E prea mult de vorbit. Pentru cei nestiutori, VC aspira prin tot ce face la virful piramidei Cultului si al I.T.P. si, vorba cuiva din mass-media, fratii sunt prea mici pentru planurile lui marete. Mai multe voi spune in episodul viitor….

Leave a Reply