Quantcast
Descoperire arheologica unica si extrem de importanta: O sinagoga unde a predicat Isus – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Descoperire arheologica unica si extrem de importanta: O sinagoga unde a predicat Isus

O echipa de arheologi israelieni sustine ca a descoperit o sinagoga, printre ruinele orasului antic Magdala, pe malul vestic al Marii Galileii (Kineret), in nordul Israelului. Aceasta descoperire a fost facuta in timpul sapaturilor pentru construirea unui nou hotel pe malul vestic al Marii Galileii, iar arheologii sustin ca este vorba despre unul dintre locurile unde Isus a predicat, asa cum scrie si in Biblie.


„Este prima sinagoga unde Isus a mers si a predicat, excavata vreodata”, a spus parintele Eamon Kelly. „Acest lucru este extrem de important pentru evrei si crestini”, a adaugat el. Sinagoga este una din cele sapte desoperite in lume, de pe timpul lui Isus.

Magdala a fost singurul oras de pe malul vestic al Marii Galileii. In Matei 15:39 ni se spune ca Isus a ajuns in aceasta zona: „In urma Isus a dat drumul noroadelor, S-a suit in corabie si a trecut in tinutul Magdalei”.

Potrivit Noului Testament, Isus a calatorit mult prin aceste locuri, unde a invatat si a predicat in sinagogi locale, mentioneaza Acontecercristiano, citand Israel Today. Localitatea era situata pe drumul urmat de negustorii care faceau comert intre Siria si Egipt. Preotul a mai spus ca sinagoga era un punct de intalnire pentru oamenii din oras care se adunau ca s Il asculte pe Isus Hristos.

Magdala este situat la cativa kilometri de Capernaum, satul de pescari in care Isus a avut intalnirea cu Simon si Petru, si nu departe de acolo este Muntele Fericirilor, unde Isus a rostit Predica de pe Munte.
Eamon Kelly a declarat pentru site-ul de stiri israelian Haaretz ca Isus Hristos si-a petrecut cea mai parte a vietii Sale in nordul Israelului si Galileea, desi in Biblie sunt mentionate mai mult evenimentele din Ierusalim si din Betleem.

„Optzeci la suta din viata publica a lui Isus s-a petrecut aici”, spune Kelly, aratand spre regiunea Galileea. In timpul lui Isus, sinagoga locala nu era doar un loc de rugaciune, ci, de asemenea, un centru comunitar unde oamenii se adunau pentru a face schimb de informatii despre evenimentele curente.

Sinagoga dateaza din perioada celui de-al doilea Templu, iar in lume mai sunt doar 6 sinagogi pastrate din aceasta epoca. Pardoseala este din mozaic, iar peretii par a fi acoperiti cu ipsos colorat. Reliefurile cu menorah sunt cele mai vechi descoperite vreodata pe piatra, iar arheologii cred ca blocul a fost folosit pentru citirea sau scrierea Torei.

Primele ruine au fost excavate in anul 2009, fiind descoperite intamplator, in timpul lucrarilor la un santier pentru construirea hotelului. Sefa echipei de arheologi, Dina Avshalom-Gorni, spune ca descoperirea este „unica si extrem de importanta”, informeaza Daily Mail via afirmativ.com

Despre

Leave a Reply