O echipă de speologi a descoperit sub Muntele Sodom o peșteră de sare uriașă. Este de fapt cea mai mare peșteră de acest fel, întinzându-se pe o lungime de 10 km. Peștera Malham a fost cartografiată parțial în anii 1980, însă nimeni nu știa până acum cât de mare este, pentru că nu fusese cercetată în totalitate.

Peștera este plină de stalactite și stalagmite din sare. În apropiere se află și un stâlp de sare, care este legat de legenda biblică a soției lui Lot, care ar fi fost transformată în sare pentru că a privit înapoit spre orașul „blestemat” Sodoma.

Potrivit Vechiului Testament, orașele antice Sodoma și Gomora au fost distruse de o ploaie de foc, ca pedeapsă divină pentru păcatele oamenilor care trăiau acolo. Doar Lot și familia lui au fost crutați și li s-a permit să fugă pentru a-și salva viața.

Soția nu l-a ascultat însă, s-a oprit din drum și a privit înapoit spre orașul distrus de mânia lui Dumnezeu. Imediat, a fost transformată într-un stâlp de sare.

Este foarte posibil ca legenda să fi fost inspirată de uriașa peșteră de sare din adâncuri și de existența unui stâlp de sare impresionant care se află aici, numit de altfel „soția lui Lot”.

Peștera a fost acum complet cartografiată, cu ajutorul unor măsurători moderne, făcute cu laser, scrie The Independent.

Până acum, recordul pentru cea mai mare peșteră de sare din lume era deținut de peștera Namakdan din Iran, care are o lungime de 6 km.

Trebuie menționat că Muntele Sodom, care se află desupra peșterii recent cartografiate, este el însușit format complet din sare.

Un alt detaliu inedit este că peștera Malham este una extrem de recentă, având o vechime de doar 7.000 de ani. Astfel, ea se numără printre cele mai „tinere” peșteri din lume.

www.yoda.ro