Quantcast
Dispare rolul mamei! Noua lume a uterului artificial – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Dispare rolul mamei! Noua lume a uterului artificial

Cândva în acest secol – sau la începutul următorului, femeile nu vor mai fi nevoite să nască.

Deja concepția poate avea loc într-o eprubetă, iar incubatoarele au amânat momentul în care copiii născuți prematur vor putea supraviețui în afara uterului.

Putem edita genele și modifica organele animalelor pentru a le implanta cu succes în ființe umane. Putem crește carne din culturi de celule și putem clona vertebrate.

„Cu toate discuțiile despre lipsa de inovare, ritmul inovațiilor biotehnologice nu a făcut decât să se accelereze de la sfârșitul secolului XX și nu se va opri prea curând”, notează The Spectator. Uterul artificial este o caracteristică a science-fiction-ului care datează încă din „Brave New World”, romanul distopic al scriitorului britanic Aldous Huxley.

Tehnologia nu există încă, dar există deja o cerere de piață pentru gestație în afara uterului mamei, cerere satisfăcută prin intermediul mamelor surogat.

Dar maternitatea surogat creează complicații juridice și emoționale. Ce se întâmplă dacă mama naturală nu vrea să renunțe la copil?

Mulți americani consideră contracepția hormonală – pilula – ca fiind o evoluție revoluționară. Ea este creditată sau învinuită pentru fiecare schimbare ulterioară a politicii sexuale.

Prin separarea sexului de reproducere, se spune că pilula a dizolvat familia tradițională, a transformat forța de muncă și a deschis calea drepturilor homosexualilor și a ideologiei transsexualilor.

Poate că pilula a fost un accelerator, dar nu a fost scânteia revoluției sexuale. A fost un efect, nu prima cauză.

Dar ceea ce s-a spus pe bună dreptate sau pe nedrept despre pilulă se va aplica de o sută de ori mai mult la apariția gestației artificiale.

La început, doar cei bogați și-ar putea permite acest lucru. Companiile de asigurări ar putea începe prin a prioritiza nevoile femeilor care, fără a avea de ales, sunt incapabile să ducă un făt la termen. Aceleași companii nu vor refuza dreptul homosexualilor de a închiria și ei un uter.

Poate că milioane de femei vor considera un avantaj ca altcineva să le poarte copiii. Logica adoptării acestei tehnologii nu va fi în întregime egoistă sau hedonistă. Sumbră previziune, în orice caz.

Comentatorii și cei care și-au petrecut ultimii ani discutând despre scăderea ratei natalității vor avea un nou subiect de discuție. Limitele creșterii demografice a unei națiuni nu vor mai fi stabilite în funcție de faptul că părinții fac copii pe cale naturală.

În schimb, limita va fi dată de numărul de persoane disponibile pentru a avea grijă de nou-născuți și a crește copiii.

Într-o lume în care un părinte poate fi orice persoană sau grup de persoane, ce va mai rămâne pentru a defini sexele?Vor avea organe și gene diferite, dar nici măcar rolul cel mai exclusiv feminin dintre toate, cel de mamă, nu va mai fi necesar.

Viitorul este radical, iar discuțiile de astăzi despre demografie și politica sexuală vor fi depășite înainte de a ne da seama. Ceea ce până acum a fost cunoscut ca umanitate ar putea fi, de asemenea, depășit.

SURSA

Despre Info Crestin News

Leave a Reply