Dreptul la obiecţia de conştiinţă privitor la “căsătoria” homosexuală

Asculta informatia

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că propunerea sa de legalizare a “căsătoriei” homosexuale va include apărarea dreptului la obiecţia de conştiinţă pentru funcţionarii care nu doresc să prezideze astfel de ceremonii. Hollande a spus Asociaţiei Primarilor Francezi, acum două zile, că liderii ţării ar trebui să pună în aplicare măsura în cazul în care e aprobată, dar că “opţiuni pentru a delega (prezidarea acestor ‘căsătorii’) există şi ele ar putea fi extinse. Şi există apoi libertatea de conştiinţă.”

Potrivit ziarului spaniol “La Razon”, Hollande a declarat că statul trebuie să respecte “secularismul şi egalitatea” şi că “legea se va aplica pentru toată lumea, respectându-se libertatea de conştiinţă”. Legea propusă privind “căsătoriile” homosexuale va fi trimisă parlamentului francez la sfârşitul lunii ianuarie 2013, unde are sprijinul majorităţii parlamentare. Unele partide şi-au exprimat însă opoziţia şi o sută de primari au trimis recent o scrisoare preşedintelui, anunţând că vor refuza să efectueze uniunile între persoane de acelaşi sex.

La 17 noiembrie, aproximativ 250.000 de oameni în zece oraşe din Franţa s-au adunat în sprijinul căsătoriei tradiţionale. Paris, Toulouse, Rennes, Dijon, Metz şi Marsilia au fost printre oraşele unde mii de persoane şi-au manifestat opoziţia faţă de legea propusă. În Lyon, Cardinalul Philippe Barbarin şi rectorul moscheii oraşului, Kamel Kabtane, au participat împreună la marşul în sprijinul căsătoriei definită ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. “Împărtăşim aceleaşi valori fundamentale şi trebui să le apărăm împreună”, au spus ei.

catholica.ro

Despre

Leave a Reply