PersecutiiStiri externe

Egipt: Creştinii părăsesc ţara din cauza preluării islamice

Preşedintele Mohammed Morsi a promis că va respecta drepturile creştinilor şi a emis un mesaj de Anul Nou în care insista că Egiptul este „o patrie pentru toţi”, informează Persecution.org. Însă câţiva lideri ai Frăţiei Musulmane au emis ameninţări voalate împotriva lor în perioada protestelor de la sfârşitul anului 2012, acuzându-i că sunt parte dintr-un complot pentru răsturnarea guvernului.

Cea mai mare schimbare în atitudine a venit de la aprobarea unei noi constituţii care oferă legii Sharia o mai mare importanţă. “Cu noua constituţie, noile legi care sunt aşteptate şi majoritatea din Parlament, nu consider că putem fi trataţi în mod egal”, a declarat un lider de congregaţie din Biserica “Sfânta Maria şi Sfântul Ioan Botezătorul” din Cairo.


El a spus că ştiuse o mulţime de familii care au plecat deja şi alţi 40 sau 50 de prieteni care au făcu-o, inclusiv, a adăugat el, familii de musulmani liberali care, de asemenea, au fost nefericiţi din cauza perspectivei mai multor legi restrictive. În urmă cu 40 de ani, în Statele Unite au existat două biserici copte, însă acum există 200.

Statele Unite, ca oricare altă ţară, nu deosebeşte aplicarea vizei pe bază de religie, aşa că nu există figuri absolute. O estimare pune numărul emigranţilor copţi în 2011 la 100.000, din care mai mult de 40.000 au mers în SUA.

“Nu există nicio evidenţă care îi numără pe cei care părăsesc ţara, nici în partea coptică, nici în partea ambasadei noastre din străinătate, aşa că sunt doar presupuneri”, a declarat Ahmed el-Qoasni, fost Ministru de Externe asistent pentru egiptenii din străinătate.

Pentru mulţi creştini, estimaţi la un număr între 6-8 milioane din cele 85 de milioane ale populaţiei din Egipt, zborul nu este o opţiune, şi mulţi spun că teama preluării islamice este mai rea decât realitatea de până acum. Majoritatea creştinilor sunt la fel de săraci ca alţi egipteni, în prezent fiind afectaţi de o criză politică şi economică.
Sursa: Stiri Crestine.ro

Citește și:  Prejudiciul lui Trump în favoarea evreilor
Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 17 =

Close