Quantcast
Egiptul condamnă 683 de bărbați la moarte – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Egiptul condamnă 683 de bărbați la moarte

Liderul Frăției Musulmane, împreună cu alți 683 de bărbați, au fost condamnați la moarte pentru omorârea unui polițist, în ultimul caz de judecată în masă, din orașul Minya, în sudul Egiptului.

Verdictele date de judecătorul Said Youssef nu sunt definitive. Conform legii, odată ce persoanele care au fost judecate în absență (aproximativ 620 dintre ei) se predau, procesele vor fi reluate individual, conform AP.

Procesele în masă au legătură cu revoltele din 2011, când suporterii fostului președinte Mohammed Morsi ar fi atacat secții de poliție și biserici. Bărbații condamnați luni sunt parte dintr-un grup de aproximativ 1.000 de persoane implicate în decesele a trei polițiși și un civil, și rănirea altor persoane. Tot luni, o altă decizie a interzis existența grupului de tineret Aprilie 6, unul dintre catalizatorii revoltei împotriva fostului lider Hosni Mubarak.

Judecătorul Youssef nu este la prima sentință de acest calibru. Cu toate astea, în mod obișnuit aceste sentințe nu sunt duse la capăt. La ultimul proces în masă, în care 529 de persoane au fost condamnate la moarte, Youssef a redus sentința la închisoare pe viață pentru 492 dintre ele. Totuși, chiar și impunerea condamnării cu moartea pentru restul de 37 este ceva rar întâlnit în Egipt, scrie The Guardian. Prin comparație, după procesul pentru asasinarea președintelui Anwar Sadat din 1981, doar 5 persoane au fost executate.

Acest lucru suscită noi motive de îngrijorare pentru țara ce urmează să aibă primele alegeri prezidențiale democratice. Amnesty International declara în aceste circumstanțe că „sistemul juridic este doar o parte a mașinăriei represive a autorităților, care dau pe scară largă verdicte de condamnare la moarte și închisoare pe viață”.

„Deciziile curții sunt împotriva celor mai simple principii democratice și cultivă instabilitatea, extremismul și radicalizarea, lucruri pe care guvernul egiptean interimar încerca să le rezolve”, a declarat și Jen Psaki, din partea Departamentului de Stat american.

semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply