Stiri externe

Erdogan visează la Ierusalim într-un film de propagandă în care e comparat cu Mahomed al II-lea

Într-un videoclip hipermilitarizat și ultranaționalist, sultanul își  prezintă Turcia „sa”, pregătită pentru noi cuceriri pe uscat și pe mare.

După Sfânta Sofia, se pregătește să ia Ierusalimul?
Puști și iatagane, ieniceri și tancuri, conducători otomani care domină câmpiile, soldați de azi echipați cu arme de ultimă generație, avioane moderne și fregate care străbat cerul și mările, Mohammed al II-lea care intră triumfător în Sfânta Sofia după căderea Constantinopolului.

Citeste si: Jerusalem Post: Turcia devine tot mai mult o amenințare pentru Israel

Urmat de președintele Recep Tayyip Erdogan, pășind la fel de mândru, aclamat de mulțimi, pe fundalul dansului dervișilor și al chemării la rugăciune a muezinului.
Toate aceste imagini condimentate cu mesajul „Pentru dragostea lui Allah, oh Turcia, fă-ți din nou cunoscută prezența în istorie”. 

Este vorba de noul film de propagandă lansat de Biroul de comunicații al Turciei, subordonat președinției, pentru a comemora 949 de ani de la victoria sultanului selgiucid Alp Arslan în bătălia de la Manzikert împotriva bizantinilor, pavând calea pentru Anatolia viitorul dominației otomane și turcești.
Titlul videoclipului, „Măr de aur”, folosește termenul utilizat pentru a indica ținuturile cucerite de turci. Difuzarea sa este o adevărată încântare a sufletului pentru naționaliștii și islamiștii turci care îl văd pe Erdogan ca pe un nou Mohammed al II-lea, care a „cucerit” deja o parte din nordul Siriei, a înființat un protectorat de facto în Libia și amenință cu războiul Grecia dacă Atena nu va accepta solicitările turcești în estul Mediteranei, lăsând resusele bogate de pe insulele grecești în mâinile Ankarei.

Citește și:  COVID-19: Aproape 1.000 de noi morţi în Italia, un record pentru o singură zi într-o ţară

Tags

Informatii similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =

Close