Este SIDA pedeapsa lui Dumnezeu pentru homosexualitate?

Asculta informatia

Nu mai puțin de 14% din americani cred că infectarea cu virusul HIV e modul prin care Dumnezeu sancționează imoralitatea. Numărul celor care susțin această idee a scăzut însă considerabil din 1992, când procentul ajungea la 36%.

Un studiu recent, realizat dePublic Religion Reaserch Institute (PRRI — Institutul de Cercetare Religioasă Publică) a încercat să schițeze părerea americanilor cu privire la comunitatea LGBT (Lesbian Gay Bisexual Transsexual). Rezultatele obținute indică o atitudine mult mai tolerantă față de căsătoriile între persoane de același sex și homosexuali, precum și faptul că tot mai puțini americani consideră SIDA o pedeapsă divină pentru homosexualitate.

Studiul, publicat în luna februarie, a fost efectuat prin interviuri telefonice la sfârșitul anului 2013. Participanții la studiu, în număr de 4.509, au fost aleși aletoriu și erau protestanți, evanghelic-protestanți, catolici, evrei și alte religii.

Unul dintre primii formatori de opinie care a declarat că SIDA este pedeapsa lui Dumnezeu pentru homosexuali a fost Jerry Falwell, un pastor baptist și politician conservator. Acesta a afirmat că „SIDA nu este doar pedeapsa lui Dumnezeu pentru homosexuali, este pedeapsa lui Dumnezeu pentru societatea care tolerează homosexualii.”
Însă tendința de a asocia sindromul imunodeficienței cu comunitatea de homosexuali este un obicei vechi, întreținut chiar de la descoperirea virusului HIV, în America. În 1981 au apărut primele cazuri în care un număr mare de homosexuali și consumatori de droguri au început să prezinte simptome a unor boli ce apar la persoane cu sistem imunitar compromis. De altfel, numărul de homosexuali infectați era atât de ridicat, încât boala a fost denumită inițial GRID — Gay-related immune deficiency (Imunodeficiență asociată cu homosexualii). Ulterior s-a constat că virusul nu are nicio legătură cu orientarea sexuală și a fost redenumit AIDS (SIDA).

Cei care consideră SIDA o pedeapsă divină par însă să scape din vedere faptul că, între cele 2,3 milioane de persoane infectate la nivel global, sunt și persoane heterosexuale, persoane infectate prin transfuzie de sânge, copii infectați la naștere și persoane infectate prin seringi reutilizate (consumatori de droguri). Este adevărat că majoritatea purtătorilor de HIV sunt bărbați homosexuali și bisexuali, însă acest lucru este și o consecință a faptului că relațiile sexuale gay facilitează anatomic transmiterea virusului, spre deosebire de contactele heterosexuale.

Perspectiva infectării ca pedeapsă religioasă ar avea de explicat și de ce Dumnezeu ar pedepsi în mod special Africa Subsahariană, regiunea cea mai puternic afectată de această epidemie. În egală măsură, religioșii cu astfel de concepții ar trebui să găsească o explicație și pentru alte boli incurabile, care nu se instalează în mod necesar din neglijența morală a bolnavului, așa cum este cazul cancerului.

În timp ce marile religii descurajează promovarea ideii că SIDA ar fi varianta modernă a pedepsei aplicate Sodomei, la nivel individual, majoritatea credincioșilor (65%) sunt de părere că SIDA, la fel ca toate celelalte boli cu transmisie sexuală, sunt o urmare a unui stil de viață personal iresponsabil, în timp ce un sfert (25%) consideră că bolnavii nu au nicio vină pentru faptul că au fost infectați.

www.semneletimpului.ro

Despre

Un comentariu

  1. se poate spune si asa…

Leave a Reply