“Decizia alegerii unei religii e muncă grea și e un lucru ce trebuie luat în considerare cu grijă. Ori Jediism, Voodoo, Mitologia Germană, Rastafari sau una din religiile mari ale lumii – Religion Finder include peste 20 de religii și te ajută să faci o alegere motivată. Ce religii există și care mi se potrivește cel mai bine? Voi putea să îmi beau whiskey-ul cu cola sau trebuie să renunț la toate viciile? Întrebați-l pe Religion – Finder. “
Aceasta este descrierea unei aplicații pentru telefon, “Religion-Finder”. Ea promite găsirea unei religii care se potrivește cel mai bine profilului nostru, ținând cont de toate obiceiurile pe care le avem.
Dar oare acesta este scopul nostru? Sensul vieții ar trebui să fie un progres, nu un regres. Deși este mai degrabă un joc care să te încadreze într-o predispoziție psihologică sau alta în funcție de obișnuințele vieții de zi cu zi, această aplicație îți pune o ștampilă pe care nu o conștientizezi pe moment.
Omul este într-o veșnică căutare și nu știe care este scopul său dacă nu se apleacă spre spiritual. El este derutat în mijlocul atâtor religii iar alegerea pe care o face, o face în mod afectiv nu conștient.
Cum omul gândește cu simțurile, natura păcătoasă e mult mai puternică decât cea sfântă.
Materialismul de zi cu zi e mult mai ușor de digerat. “Îți trăiești viața că numai una ai.“ Aceasta este fericirea prin distracție, o trăire până la epuizare, un ‘Luna Park’. Ai amintiri frumoase chiar dacă nu ai realizat un progres, un parcurs care să te fi ridicat deasupra unui animal. Nu contează cine ești și ce ai făcut când mori. Animalul se naște, supraviețuiește, se înmulțește apoi moare. Există și oameni care au acest parcurs în viață dar nu se întreabă dacă au un rost. Au venit din întâmplare, sunt conștienți că pleacă la un moment dat și tot ce știu e că trebuie să supraviețuiască, după modelul selecției naturale unde câștigă cel mai puternic, cel care știe să se descurce.
Societatea seculară acceptă jurământul cu mâna pe Biblie în viața publică și privată dar nimeni nu vrea să știe ce stă la bază și de ce s-a introdus această practică. Pe de altă parte acceptă scoaterea religiei din învățământ, spitale, etc. Punând astfel problema mă refer în primul rând la România ca țară predominant creștin-ortodoxă unde religia își face cu greu un loc în conștiința oamenilor.
Ce află omul derutat din această aplicație?
Că după modul de viață, el aparține mai multor credințe sau religii. Este surprins în mod plăcut că există justificare pentru toate acțiunile sale. Găsește justificări în lucruri exterioare pentru înclinațiile și acțiunile sale, pentru toate laturile omenești ale firii.
Astfel el nu caută să devină mai bun, autodepăsindu-se. Creștinismul adevărat și un model ca Isus sunt ținte mult prea îndepărtate pentru el și renunță din start să le urmeze.
Pentru cei care se aventurează în căutarea apartenenței la o religie există o sferă largă de opțiuni. Unele sunt mai mult sau mai puțin legate de viața reală, de exemplu Jediismul ce este preluat din ficțiunea ‘Star Wars’. Aceasta este o mișcare religioasă bazată pe filozofia și ideile spirituale ale jedi-ilor.
Împletind elemente de religie reale și fantastice, omul ajunge să nu mai diferențieze între real și ireal, pendulând în mod periculos între opțiunile oferite.
Rezultatul chestionarului nu trebuie confundat cu un verdict infailibil sau cu un oracol. O atitudine pasivă poate să dăuneze parcursului firesc al unui individ către o viată spirituală adevarată. E bine să rămânem curiosi dar nu să credem tot ce ni se oferă. In cazul acesta, cercetarea este esentială.