Quantcast
Evreii au sărbătorit ieri Yom Kipur – Ziua ispășirii – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Evreii au sărbătorit ieri Yom Kipur – Ziua ispășirii

Asculta informatia

Evreii din întreaga lume au sărbătorit ieri Yom Kipur (Ziua Ispășirii), cea mai importantă sărbătoare evreiască.
Foto: washingtonpost.comYom Kipur este ultima din cele zece Zile de pocăință, care încep odată cu Anul Nou ebraic, Roș Hașana.

În calendarul ebraic Yom Kipur începe la apusul soarelui a celei de-a zecea zi a lunii ebraice Tișrei (lună care corespunde ultimei jumătăți a lui septembrie și primei jumătăți a lui octombrie din calendarul gregorian), și continuă până la apusul soarelui următoarei zile.

O trăsătură importantă a sărbătorii Yom Kipur este caracterul ei aparte, de solemnitate. Tocmai de aceea, potrivit tradiției, evreii nu se felicită în acestă zi cu „Yom Kipur fericit”. Se ţine un post strict, care durează 25 de ore, de la apusul soarelui, in ajunul sărbătorii, până a doua zi la căderea nopţii. Postul de Yom Kipur este singurul care nu se amână atunci cand cade într-o zi de Sabat.

În Israelul de azi, în ziua de Kipur, restaurantele, locurile de distractie, magazinele, birourile, uzi­nele, chiar şi radioul şi televiziunea sunt închise timp de peste 24 de ore.
Sărbătoarea face trimitere la episodul vetero-testamentar în care, după zece zile de pocăință a poporului evreu, care se făcuse vinovat de idolatrie, Dumnezeu „a iertat păcatul poporului” și i-a dat Legea Sa.

semneletimpului.ro

Despre

Un comentariu

  1. Creștin neîncrezător în vrăji...

    Și ce avem noi a face cu asta?!…

Leave a Reply