Quantcast
Evreii ultraortodocși ar putea fi obligați să facă armata – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Evreii ultraortodocși ar putea fi obligați să facă armata

Dreptul de a studia Scriptura și de a cultiva evlavia sunt esențiale pentru Israel, spun evreii ultra-ortodocși. Un drept pe care tot mai mulți evrei secularizați îl contestă, pe măsură ce numărul cetățenilor care se înrolează scade.

Foto: jstandard.comDupă Holocaust, Israelul s-a văzut în situația de a trebui să își revitalizeze identitatea culturală. Mulți dintre intelectuali și teologii evrei fuseseră decimați în lagărele de exterminare. Așa se face că, în 1948, primul prim-ministru al statului, David Ben Gurion, a dat decizia ca evreii care se hotărăsc să studieze teologia să fie scutiți de obligația de a efectua stagiul militar. Consecința acestei decizii a fost că, până în 2011, circa 37.000 de bărbați ultraortodocși erau înrolați în școli yeshiva, dar nu și în armată.

Numărul în creștere al evreilor care se hotărăsc să urmeze mai degrabă cursurile unei școli teologice, decât să se implice în serviciul militar a stârnit critici dure din partea evreilor secularizați. Aceștia reproșează că membrii comunității ultraortodoxe (Haredim) au devenit o povară economică prea mare pentru stat. „Nu îi văd pe acești ultraortodocși [cetățeni] ca pe mine, fiindcă ei nu fac nimic pentru stat,” declara pentru BBC Ofri Hod, recrut în armata israeliană.

Interesant este că, în timp ce populația israeliană secularizată are un standard de viață destul de ridicat, potrivit aprecierii Fondului Monetar Internațional, circa 60% dintre evreii Haredim trăiesc în sărăcie. Aceasta în condițiile în care familiile ultraortodoxe au, de obicei și mulți copii, pe care trebuie să îi întrețină.

„Am cerut să fiu scutit de serviciul militar, ca student yeshiva,” a povestit jurnaliștilor BBC Ron, un tânăr ultraortodox în vârstă de 18 ani. „Armata mi-a respins cererea și nimeni nu îmi spune de ce,” a mărturisit tânărul, făcând astfel aluzie la o tendință din ce în ce mai vizibilă în statul israelian.

semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply