Evreii ultraortodocşi din Israel protestează faţă de serviciul militar obligatoriu

Asculta informatia

Mii de evrei ultraortodocşi au manifestat joi seara la Ierusalim împotriva proiectelor care urmăresc să îi constrângă să efectueze serviciului militar

Cel puţin 15.000 de haredim (ultraortodocşi) s-au adunat în faţa biroului de recrutare al armatei de la Ierusalim“, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, adăugând că protestatarii au aruncat cu pietre şi alte obiecte înspre forţele de ordinee, însă nu au fost făcute arestări.

În timpul protestelor, aceştia s-au rugat şi au scandat “Tora este deasupra turor lucrurilor”, sau “armata nu va lua elevii din Yeshivot”, seminariile talmudice

La faţa locului au fost mobilizate forţe de poliţie importante, pentru a încerca să oprească asaltul asupra biroului de recrutare. “Nu ne permitem atingeri grave asupra ordinii publice”, a afirmat pentru AFP Micky Rosenfeld, purtătorul de cuvânt al poliţiei.

Serviciul militar obligatoriu este de trei ani pentru bărbaţi şi doi ani pentru femei în Israel. Cu toate acestea, ultraortodocşii sunt aproape în totalitate scutiţi de această obligaţie. Există mai multe proiecte care le impun efectuarea cel puţin a unui serviciu civil, în pofida opoziţiei venite din partea majorităţii rabinilor ultraortodocşi, care apreciază că studiile religioase ar trebui să fie prioritare.

www.mediafax.ro

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *