Evreii ultrareligioşi își continuă luptele stradale cu poliția israeliană

Asculta informatia

Patru persoane au fost arestate la Ierusalim după noi ciocniri între forţele de ordine israeliene şi evrei ultrareligioşi opuşi măsurilor anticoronavirus, a anunţat miercuri poliţia, citată de France Presse, potrivit agerpres.

Israelul a început duminică ieşirea treptată din al treilea lockdown, instaurat în decembrie. Dar localităţile ultrareligioase au fost plasate în aşa-numite zone „roşii”, unde restricţiile sanitare nu sunt ridicate la fel de rapid.

Ciocniri uneori violente au loc de mai multe săptămâni între poliţie şi ultrareligioşi care refuză aceste măsuri. La sfârşitul lunii ianuarie, un autobuz a fost incendiat şi şoferul acestuia rănit la Bnei Brak, lângă Tel Aviv.

Marţi seară, sute de persoane s-au adunat din nou într-un cartier ultrareligios din Ierusalim, majoritatea încălcând obligaţia de a purta masca sanitară.

„Opriţi încrâncenarea împotriva religiei în ţara sfântă”, se citea citi pe o pancartă în ebraică afişată la miting.

Pubele au fost incendiate şi unii participanţi „au aruncat cu pietre şi obiecte în forţele de ordine”, a declarat poliţia într-un comunicat. Patru persoane au fost arestate şi apoi eliberate, a spus poliţia.

Pentru mulţi israelieni, evreii ultrareligioşi (sau ultraortodocşi n.r., haredim, 12% din populaţie) sunt în mare parte responsabili de circulaţia virusului în ţară.

Unii rabini le-au cerut adepţilor să nu închidă şcolile talmudice în timpul celor trei lockdown-uri instaurate pentru a lupta împotriva pandemiei, pentru a putea continua să studieze textele religioase în ciuda instrucţiunilor sanitare.

Israelul, o ţară de nouă milioane de locuitori care desfăşoară o vastă campanie de vaccinare, a înregistrat oficial peste 706.400 de cazuri de COVID-19, dintre care mai mult de 5.200 de decese.

Grădiniţele şi o parte din clase în aşa-numitele oraşe „verzi şi galbene”, unde rata infecţiei este cea mai mică, se vor deschide joi. În localităţile „roşii” numai „activităţile educaţionale implicând maximum 10 persoane (inclusiv profesorul) vor fi permise în aer liber”.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *