Stiri interne
EVREU UMILIT în România. Instanța a CONDAMNAT o firmă celebră pentru DISCRIMINARE
Un evreu din România a câștigat proces de discriminare cu NTT Data, o firmă celebră de IT, condusă de Daniel Metz, fost ofițer român care și-a schimbat numele și a devenit cetățean german. Practic, așa cum arată judecătorii, Bernard Ciurariu a fost sancționat pentru ca nu a mers la serviciu în timpul Paștelui evreiesc, deşi legea îi permitea să fie liber atunci. Metz a declarat, însă, că Ciurariu ar fi fost influențat de avocați pentru a-i cere daune morale.
Un evreu din România a dovedit, printr-o sentință definitivă, data, pe 19 decembrie, de Curtea de Apel Iași, că a fost discriminat, la 73 de ani după încheierea Holocaustului din cel de Al Doilea Război Mondial. Bernard Ciurariu fost manager de proiect în cadrul NTT Data România, sediul din Iași, a lucrat la un proiect important al firmei pentru compania britanică Virgin Media.
Așa cum reiese din documentele depuse la dosar în timpul procesului, el ar fi fost sancționat pe motiv că a lipsit de la lucru în cele două zile de Pesah – Paștele evreilor, ocazie cu care l-a comemorat și pe tatăl său, decedat în luna ianuarie 2017. Deși a înștiințat firma, prin HR Manager Iași și a urmat toate procedurile puse la dispoziție de sistem, Bernard Ciurariu a fost sancționat cu avertisment, așa cum a scris, despre acest caz, Ziar de Cluj. În documnte se mai arată că soluția alternativă a companiei a fost de a înregistra lipsa de la serviciu la rubrica concedii de odihnă, lucru ce nu era corect, pentru că nu este vorba de un concediu de odihnă, ci o sărbătoare legală precum Crăciunul sau Paștele ortodox, motiv pentru care nu este nevoie de cerere, ci doar de o adeverință. Drept urmare, în sentința Tribunalului Iași, data pe 4 iulie 2018 și menținută, aproape în totalitate, de Curtea de Apel, pe 19 decembrie 2018, se arată că, în cazul sărbătorilor legale, angajații sunt liberi de drept.
Sentința a fost comunicată și Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. În documente se arată că, în data de 12 ianuarie 2017, tatăl lui Bernard Ciurariu a decedat și, la insistențele colegei sale G.A., care a dorit să aducă un omagiu din partea firmei, a trebuit să declare că este de religie evreiască, lucru neștiut de firmă, oficial, până la acel moment. Colega a trimis un e-mail către colegi întrebându-i dacă doresc să participe la înmormântare și a adăugat detalii despre faptul că va fi o procesiune religioasă evreiască. Din momentul acela, nu a mai fost luat în seamă deloc pentru impunerea pe un proiect, iar promisiunile unuia sau altuia înainte de această dată, nu au mai fost amintite. Deși a făcut referire la anumite aspecte anormale la locul de muncă, ce vizează hărțuirea și discriminarea, aspect transmis și către CEO-ul companiei, Daniel Metz, Bernard Ciurariu nu a primit niciun răspuns, ba mai mult, i s-a interzis să mai comunice cu clientul, deși acesta avea nevoie de anumite lămuriri și dorea acest lucru.
Bernard Ciurariu susține că decizia de sancționare a fost comunicată și citită în mod public, în fața altor colegi, într-o sesiune pe aplicația Skype for business. De asemenea, el s-a plâns că a fost supus fenomenului de mobbing, mai exact că a fost hărțuit constant și șicanat de mai mulți colegi și că nu ar fi fost lăsat de conducere să avanseze pe o poziție de management în cadrul companiei. Într-un final, Bernard ar fi fost silit să intre în concediu pentru creșterea copilului, deși el nu intenționa asta.
Sentința Tribunalului Iași: 5000 de euro despăgubire