Quantcast
Experiențe ciudate de dincolo de viață – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Experiențe ciudate de dincolo de viață

Asculta informatia

Timp de 45 de minute, medicii și asistentele medicale au fost în imposibilitatea de a-l revigora pe Brian Miller, de 41 de ani, șofer de camion, care a suferit un atac de cord. Miller, care spune că a fost în cer în acest timp, pretinde că este în viață astăzi pentru că Dumnezeu l-a trimis înapoi.

Intervievat de către Fox News, bărbatul a relatat întâlnirea cu socrii săi și faptul că i s-a cerut să se reîntoarcă din nou pe pământ. Este aceasta dovada clară a existenței vieții de după moarte?

Când jurnalistul Megyn Kelly i-a solicitat lui Miller să descrie experiența sa, acesta a afirmat că „am văzut o lumină și m-am îndreptat spre ea. Și apoi, dintr-odată, s-a deschis un drum frumos cu flori.” A continuat să înainteze de-a lungul potecii până în momentul în care „un domn și o doamnă s-au apropiat”. Erau socrii lui care i-au spus că trebuie să se întoarcă, nefiind încă momentul pentru a rămâne acolo.

În continuarea interviului, Miller a explicat că „mereu a crezut în Dumnezeu și în viața de după moarte” și că obișnuia încă din copilărie să meargă la biserică, însă de când s-a căsătorit nu a mai păstrat acest obicei. El admite că experiența prin care a trecut i-a schimbat perspectiva asupra vieții sale în mai multe moduri și că oamenii trebuie să știe că cerul este real.

Poveștile care ne modelează convingerile

Aparent, s-ar putea crede că aceste manifestări catalogate de oamenii de știință ca fenomene paranormale afectează doar persoane predispuse la acest gen de credințe. Însă chiar și oamenii de știință și-au manifestat nu doar interesul, ci chiar convingerea că aceste fenomene sunt reale. Un asemenea caz este Eben Alexander, care timp de 15 ani a fost profesor neurochirurg la Harvard. Timp de șapte zile a fost în moarte clinică, însă, cu ajutorul medicilor, a reușit să își revină.

„A fost ca o adevărată odisee. Am ajuns într-un loc în care erau peste tot în jurul meu fluturi și nori pufoși, iar pe fundal răsună un cântec care îmi crea o stare de relaxare și de bucurie”, mărturisește doctorul. Trăirile pe care le-a avut în acele șapte zile l-au schimbat complet și l-au făcut chiar să creadă că există viața după moarte. „Știu că descrierea mea pare desprinsă dintr-un film de la Hollywood, însă vreau să le spun persoanelor sceptice că ceea ce trăiam era real și nu o simplă fantezie”, încheie Eben.

Deși nu dispunem de o statistică care să înregistreze trăirile din pragul morții până în prezent, ceea ce se cunoaște cu siguranță este vechimea fenomenului. Rădăcinile lui se pierd în negura timpurilor. De exemplu, Platon, în celebraRepublica, povestește experiența unui soldat pe nume Er, după ce acesta a fost ucis într-o luptă. Er descrie momentul în care spiritul îi părăsește trupul, pentru ca apoi să fie judecat alături de sufletele altor persoane decedate și, într-un final, să vadă Paradisul. Este evident că fenomenul nu este specific spațiului creștin, precedând cu mult timp relatările actuale despre înălțarea sufletului spre Dumnezeu și apoi reîntoarcerea lui pe pământ.

Relatări comune, înțelegeri diferite

Într-o listă a trăirilor de acest gen, specialiștii au enumerat mai multe stări corelate, deși extrem de puțini oameni ajung sa le trăiască pe absolut toate. Printre acestea, cel mai insistent se regăsesc sentimentul de liniște, lumina intensă și pură, părăsirea propriului corp, intrarea în alte dimensiuni, entități luminoase, tunelul, comunicarea cu spiritele,vizualizarea propriei vieți.

Dacă manifestările sunt aproximativ comune tuturor persoanelor care pretind că au experimentat trăirile în pragul morții, nu la fel sunt interpretările. Pentru unii creștini, astfel de experiențe reprezintă dovada clară că există viața după moarte și că oamenii continuă să existe într-o altă dimensiune, fie Raiul, fie Iadul. Credința în nemurirea sufletului își găsește astfel suportul în aceste relatări. Însă aceasta nu este o opinie unanim acceptată în mediul religios. Există și convingerea că senzațiile din pragul morții nu sunt altceva decât modalități prin care Diavolul încearcă să profite de vulnerabilitatea oamenilor, apărându-le ca un „înger de lumină”, relatează descopera.ro.

În ton cu cei care consideră manifestările ca o contrafacere se poziționează și oamenii de știință. În opinia acestora, experiențele din preajma morții pot fi explicate științific și au condus experimente care să demonstreze acest lucru. Astfel, unii cercetători au descoperit că anumite droguri, așa cum este ketamina, pot crea senzații identice cu cele descrise mai sus, lipsa de oxigen, combinată cu o traumă puternică, putând genera senzația unei desprinderi de corp. Alții consideră că fenomenul este cauzat de o descărcare electrică din momentul în care creierul începe să rămână fără oxigen sau o lipsă de irigare sanguină a globului ocular.

Origini divine?

Merită să fie luate în considerare și încercările de a asocia știința cu religia în explicarea fenomenului. Unul dintre cei care au studiat cu insistență timp de 30 de ani experienţele dintre viaţă şi moarte a fost Kevin Nelson, profesor de neurologie la Universitatea din Kentucky se întreabă dacă nu există și probabilitatea ca „acest mecanism să fi fost creat de Dumnezeu tocmai pentru a le oferi oamenilor un confort atunci când aceştia au nevoie de el — momentul când se apropie de moarte?” conform Daily Mail. Însă, la fel de bine ne-am putea întreba dacă nu cumva la originea acestei percepții stă tocmai credința continuării vieții dincolo de moarte într-o formă imaterială. În special, religiile tradiționale favorizează această abordare prin credința în nemurirea sufletului.

Cu siguranță, o explicație tranșantă cu privire la acest gen de experiențe nu poate fi dată. Aceasta și fiindcă subiectivismul interpretărilor joacă un rol esențial. Nu se poate trece cu vederea faptul că există o încercare artificială de a asocia conceptul biblic de viață după moarte cu un gen de experiențe încă neelucidate integral. Însă nu e legitim să ne așteptăm ca oamenii să își construiască credința în ceva atât de fundamental precum viața de dincolo de moarte pe percepțiile subiective ale altora. Ce se știe este că doctrina sufletului nemuritor, susținută de majoritatea creștinilor, se alimentează din seva greco-romană. Ritualurile tradiționale asociate morții ne duc mai mult cu gândul la Hades decât la Rai. Charon pare a-și fi luat obolul. Și atunci, de unde vine și convingerea atât de fermă a supraviețuirii sufletului după moarte și a călătoriei sale printre astrele cerești într-o manieră mult prea fantezistă? Ar merita ca răspunsul să vină în urma unei reflecții mai profunde și care să meargă mai în profunzime decât convingerile populare.

www.semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply