Quantcast
Extratereștrii din biserica mea – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Extratereștrii din biserica mea

Poate părea ciudat ca un lider religios să se pronunțe cu privire la venirea extratereștrilor. Cu atât mai mult cu cât subiectul constituie o speculație specifică paranormalului sau teoriilor conspiraționiste. Și totuși, poate exista un răspuns adecvat al religiei la această problemă?

Din când în când, presa aduce în atenția publicului subiecte care fac parte din așa numiteledosare X. OZN-urile au depășit demult interesul științelor oculte, intrând în sfera preocupărilor științifice. Există chiar instituții serioase cu preocupări în această direcție. NASA este doar una dintre ele.

Semnale dinspre Tibet

Însă, atunci când lideri religioși fac afirmații în direcția existenței entităților extraterestre apar anumite întrebări care țin deja de fundamentul specific al religiei. Unul dintre liderii religioși cu recunoaștere mondială care a șocat publicul cu declarația sa a fost Dalai Lama. Într-o discuție purtată cu studenții de la Universitatea din Portland, liderul tibetan a subliniat că momentul marii întâlniri cu o civilizatie extraterestră nu este departe. Convingerea lui este că pentru mulți pământeni evenimentul va fi unul traumatizant, pentru că forma fizică a acestor fiinţe inteligente poate crea un șoc psihologic.

„Până la urmă, vom primi vizitatori din altă galaxie. Aceeaşi oameni. Poate puţini diferiţi ca formă, dar în principiu la fel. Aceleaşi fiinţe simţitoare. Trebuie să înţelegem că extratereştrii sunt fiinţe care simt lucrurile la fel ca noi, chiar dacă au o formă diferită”, a spus Dalai Lama.

Marțienii, candidați la botez

Dalai Lama nu este singurul lider religios care are o poziție publică cu privire la entitățile extraterestre. Într-o predică ținută recent la Vatican, Papa Francisc a facut o declarație suprinzătoare, afirmând că el ar fi dispus să boteze chiar și extratereștri. „Dacă, spre exemplu, mâine o expediție a marțienilor ar veni la noi și unul ar spune „Vreau sa fiu botezat!”, ce se va intampla?”, a spus Papa.

În acest context, el a afirmat că religia catolică a fost o biserică a „ușilor deschise”, unde creștinii au acceptat Sfântul Duh. „Cine suntem noi să închidem ușile Sfântului Duh?”. Aceasta a fost întrebarea pe care Papa Francisc a repetat-o în timpul predicii sale. Evident, pusă într-un context adecvat, declarația papei este mai mult un mesaj de deschidere a bisericii și universalității credinței. Nu este o afirmație de ordin științific cu privire la existența extratereștrilor. Cu toate acestea, utilizarea marțienilor în discursul papal poate ridica anumite incertitudini.

Extratereștrii nu sunt bineveniți în orice biserică

Chiar dacă discursul papei poate fi înțeles în termeni diferiți, adevărul este că Vaticanul are o preocupare consistentă față de fenomenul extraterestru. Una dintre vocile marcante ale spațiului științific girat de către Vatican este José Gabriel Funes, actualul director al Observatorului din Vatican. Fără nicio ezitare, el susține că religia nu vede niciun conflict între a crede în Dumnezeu și existența vieții extraterestre. Este convins că, în viitorul apropiat, oamenii ar trebui să se pregatească pentru a-i cunoaște pe frații extratereștri. Argumentul său este unul de ordin științifico-teologic.

„Așa cum există o multitudine de creaturi pe Pământ, tot așa ar putea fi și alte ființe, chiar inteligente, create de Dumnezeu. Asta nu contravine credinței noastre, pentru că nu putem limita libertatea creatoare a lui Dumnezeu”, a precizat Funes.

În replică, un teolog rus, Alexei Osipov, a comentat declaraţiile directorului Observatorului Astronomic de la Vatican. Osipov, profesor al Academiei Teologice din Moscova, a precizat că religia creştină ortodoxă „respinge existenţa civilizaţiilor extraterestre dotate cu intelect şi capabile să creeze”. Teologul rus a arătat că această poziţie a clerului ortodox se datorează faptului că atât Noul Testament, cât şi numeroşii sfinţi ai bisericilor creştine nu vorbesc de posibile forme de viaţă extraterestră.

Totuși, a recunoscut că Biserica Ortodoxă Rusă nu a studiat niciodată subiectul pentru a formula o poziţie oficială. În schimb, Igor Vizhanov, secretarul pentru afacerile interreligioase al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, a spus că, de fapt, problema existenței unor ființe extraterestre este nesemnificativă pentru biserică. Este doar „o curiozitate din plictis“, a mai spus preotul ortodox rus.

Extratereștrii în Biblie

Dacă bisericile creștine au păreri divergente cu privire la existența extratereștrilor, nu aceeași este situația cu cei care încearcă să armonizeze religia cu paranormalul. Astfel, site-urile conspiraționiste se întrec în identificarea unor presupuse manifestări extraterestre în paginile Scripturii. Înălțarea lui Ilie la cer ar fi fost de fapt un fenomen direcționat de entități din afara spațiului terestru. Vârtejele de foc menționate de prorocul Ezechiel ar fi niște OZN-uri. Chiar multe dintre viziunile acestui profet ar fi experiențe cu entități extraterestre.

Chiar dacă un teolog poate expedia ușor acest gen de interpretare, discuția rămâne deschisă. Afirmă Biblia existența extratereștrilor? Mai mulți gânditori creștini au discutat despre această ipoteză la un simpozion despre călătoriile în spațiu. Participanții au fost oameni de știință din universități și de la NASA. Au fost ridicate întrebări de genul: „S-a sacrificat Iisus și pentru klingonieni?”

Din perspectivă teologică, orice răspuns rămâne în limita speculațiilor. Însă, este greu de crezut că suntem singuri în Univers. De fapt, în optica biblică, sfârșitul istoriei Pământului coincide cu reintegrarea planetei în armonia Universului. A unui Univers locuit.

semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply