Quantcast
FEMEILE BISERICII PRIGONITE: DUBLU DEZAVANTAJATE – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

FEMEILE BISERICII PRIGONITE: DUBLU DEZAVANTAJATE

Din cauza credinței și a apartenenței sexuale, femeile creștine sunt afectate în mod suplimentar de prigoană. Pe de o parte, pentru că în marea majoritate a țărilor afectate acestea sunt considerate a fi inferioare bărbaților și suferă din cauza discriminării și a inegalității.

Femeile au de suferit din cauza mecanismelor de discriminare care duc la subminarea credinței ca: disprețul, divorțul, pierderea custodiei asupra copiilor, marginalizarea economică, arestul la domiciliu, marginalizarea familiară sau socială, acțiunile de răpire, căsătoriile forțate sau violul. De asemenea, din cauza traumelor, rușinii și nesiguranței, care sunt direct legate de aceste fapte.

Sara* o mamă singură din seminția Sama, care locuiește în sudul Filipinelor, aparține grupului de femei multiplu dezavantajate. Sama este una dintre cele 13 seminții musulmane din Filipine. Printre aceștia domină un nivel foarte scăzut de educație, la care se adaugă o sărăcie extremă; este considerată a fi o seminție inferioară. Dacă un membru al seminției Sama hotărăște să renunțe la Islam ca să-l urmeze pe Isus, îl amenință ostracizarea socială și eliminarea din societate.

Sara a fost a doua nevastă a soțului ei musulman. Atunci când s-a hotărât să urmeze credința creștină, a fost avertizată de soțul ei: «Dacă vrei să îl urmezi în continuare pe Isus, te voi părăsi». Când femeia a rămas însărcinată cu cel de-al patrulea fiu al ei, acesta și-a pus amenințarea în aplicare. De pe o zi pe alta, s-a simțit lipsa sprijinului susținătorului familiei și totuși, privind situația retrospectiv, Sara afirmă: «A fost cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla, căci a însemnat începutul unei serii de minuni, pe care am avut prilejul să le trăiesc».

Și totuși, inițial, situația Sarei a fost și mai dificilă. A atins un punct culminant în viața ei, atunci când în timpul unui accident s-a rănit la picior și nu a mai putut să meargă. Ea s-a certat cu Dumnezeu și l-a rugat să îi ia viața ei și a copiilor ei, căci nu-și putea imagina cum ar putea pe viitor să se ocupe de viitorul familiei.

Dumnezeu a răspuns rugăciunilor ei altfel decât își imaginase. Piciorul ei s-a vindecat repede, așa încât astăzi poate merge din nou. Sara a fost prima țesătoare angajată în 2017 de Organizația Porți deschise. Pe atunci Porți deschise a înființat în colaborare cu partenerii locali proiectul «Kaholatan».Acest nume înseamnă în limba Sama «Speranță». În acest atelier de țesut covoare sunt angajate femei creștine vorbitoare de limba sama. În acest mod acestea își pot câștiga existența. În afară de aceasta, această activitate ajută la creșterea stimei de sine și contribuie la reabilitarea demnității.

www.porti-deschise.org

Despre Info Crestin News

Leave a Reply