Franţa: Dezbaterea despre islam produce îngrijorare

Asculta informatia

Liderii religioşi francezi se opun planurilor Uniunii pentru o Mişcare Populară (UMP) de a iniţia o dezbatere despre rolul religiei islamice în Franţa. Ei se tem că această dezbatere va duce la o stigmatizare a musulmanilor şi la înrăutăţirea tensiunilor sociale.

Franta - musulmani

Dezbaterea ar trebui să aibă loc în data de 5 aprilie şi ar pune în discuţie modul în care valorile seculare ale Franţei pot fi îmbinate cu tradiţiile specifice religiei islamice, informează AP.

Liderii catolici, protestanţi, ortodocşi, evrei, musulmani şi budişti au publicat o declaraţie comună în care au atras atenţia că societatea franceză traversează o perioadă tensionată şi că o dezbatere despre rolul islamului în societate nu ar face decât să accentueze tensiunile.

„Avem oare nevoie, în contextul actual, de o dezbatere despre secularism? Este un partid politic, chiar dacă deţine majoritatea, entitatea potrivită pentru a conduce singură o astfel de dezbatere?” au întrebat semnatarii scrisorii. Liderii religioşi le-au atras atenţia politicienilor că religia trebuie să asigure armonie socială în societate. Dezbaterea dorită de UMP ar „întuneca însă această perspectivă şi ar crea confuzie”, se arată în scrisoare.

Propunerea pentru această dezbatere vine pe fondul înfrângerii pe care UMP a suferit-o în alegerile locale, precum şi în perspectiva alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în 2012. UMP trece printr-o perioadă grea, influenţată într-o oarecare măsură şi de lipsa de popularitate a preşedintelui Nicolas Sarkozy, notează evz.ro.

Membrii partidului lui Sarkozy sunt împărţiţi în privinţa adoptării unei astfel de strategii, prin care se încearcă recâştigarea simpatiei şi a voturilor conservatorilor. Unul dintre cei care nu agreează ideea este chiar premierul Francois Fillon. Acesta s-a angajat într-o controversă cu secretarul general al UMP, Jean-Francois Cope, cu privire la dezbaterea privind rolul islamului în societate. Cope respinge însă atitudinea moderată a lui Fillon şi susţine că dezbaterea despre modul în care trebuie să funcţioneze sistemul secular va asigura egalitate pentru toate religiile.

„Cu cât îngropăm mai repede această pagină, cu atât mai bine. Riscăm să stigmatizăm o parte a societăţii franceze, care nu ne-ar ierta”, a declarat şi Francois Baroin, purtător de cuvânt al guvernului.

Organizaţiile şi instituţiile religioase din Franţa „sunt mulţumite cu maniera mai degrabă liberală în care sunt aplicate principiile seculare azi”, crede Odon Vallet, istoric al religiei în Franţa. Totuşi, în contextul unor legi tot mai aspre cu privire la rolul şi formele de manifestare a religiei în spaţiul public – dintre care cea mai controversată a vizat interzicerea purtării tradiţionalului văl islamic – teama de o nouă dezbatere este parţial motivată de perspectiva unei aplicări mai severe a legilor seculare, în detrimentul unor practici religioase sau forme de manifestare a religiilor, notează france24.com.

Sursa:semneletimpului.ro

(Foto: thelangarhall.com)


Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *