Giulgiul ca temă pentru dialogul interreligios

Asculta informatia

O pânză de in având imprimată imaginea unui om torturat, pe care credincioşii îl identifică cu Isus Cristos – la distanţă de peste două milenii, Giulgiul (în greacă sindon, cuvânt care indică o ţesătură de in) nu încetează să fascineze credincioşii sau necredincioşii. Pentru aspectele sale încă inexplicabile este obiect al unei cercetări interdisciplinare şi este în prezent unul dintre obiectele cele mai studiate din lume. Plecând de la aceste consideraţii, a fost planificată o zi de studiu pentru data de 7 noiembrie 2012, la Ateneumul Pontifical Regina Apostolorum.

Se va căuta să se înţeleagă importanţa Giulgiului care se află în Domul din Torino, datând de circa două mii de ani. Va fi o zi de dialog interreligios, în care reprezentanţii lumii ebraice, creştine şi musulmane vor discuta despre Giulgiu. La întâlnire vor fi prezenţi prof. Bruno di Porto, din comunitatea ebraică Lev Chadash; Barrie Schwortz, preşedinte STERA (Shroud of Turin Education and Research Association); Imamul Yahya Pallavicini, preşedinte al Comunităţii Religioase Islamice Italiene; prof. Bruno Barberis, director al Centrului Internaţional de Sindonologie din Torino; şi pr. Gianfranco Berbenni OFMCap. Gazdă a evenimentului va fi pr. Rafael Pascual LC, director al Institutului pentru Ştiinţă şi Credinţă din cadrul Ateneumului Pontifical Regina Apostolorum.

Ziua va fi împărţită în două momente: întâlnirea de dimineaţă va fi cu uşile închise, rezervată astfel doar experţilor. Dezbaterea se va concentra pe trei subiecte: abordarea ştiinţifică utilizată pentru analizarea unui obiect istoric, cu oprire asupra raportului dintre ştiinţă şi credinţă; imaginea imprimată pe Giulgiu, care conduce la o reflecţie asupra misterului suferinţei şi a semnificaţiei lui, pe care fiecare dintre cele trei religii o oferă omenirii întregi; şi în fine raportul dintre omul de pe Giulgiu şi Isus Cristos, precum şi ce reprezintă El pentru evrei, pentru creştini şi pentru musulmani. Rezultatele discuţiei de dimineaţa vor fi prezentate publicului la ora 15.30, în Aula Magna a Ateneumul Pontifical Regina Apostolorum.

catholica.ro

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *