Quantcast
Guvernatorul din North Dakota a promulgat o lege care interzice aproape în totalitate avortul – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Guvernatorul din North Dakota a promulgat o lege care interzice aproape în totalitate avortul

Guvernatorul din North Dakota, republicanul Doug Burgum, a promulgat o lege care interzice aproape în totalitate avorturile în acest stat slab populat situat în nordul Statelor Unite, relatează AFP, scrie news.ro.

”Această lege clarifică şi perfecţionează legea existentă a statului”, a cărei intrare în aplicare a fost declanşată de hotărârea Curţii Supreme a Statelor Unite, în iunie 2022, care a anulat garanţiile constituţionale ale avortului, a anunţat luni într-un comunicat Doug Burgum.

În fapt, orice avort este interzis de-acum în North Dakota ”din momentul conceperii” – cu câteva excepţii, şi anume dacă sarcina reprezintă riscuri grave de sănătate la adresa mamei.

O excepţie este prevăzută, de asemenea, până în a şasea săptămână de sarcină, dacă aceasta rezultă dintr-un viol sau incest.

Contravenienţii – care pot fi mama sau medicul care realizează avortul sau persoana care a vândut medicamentele sau instrumentele necesare – riscă până la cinci ani de închisoare.

North Dakota, un stat puternic majoritar republican, are aproape 800.000 de locuitori.

Începând din iunie 2022, după hotărârea Curţii Supreme americane, aproximativ 15 state au interzis avortul pe teritoriul lor.

La 13 aprilie, Parlamentul Floridei a intrerzis avortul începând din a şasea săptămână a sarcinii, o lege denunţată drept ”extrem de periculoasă” de către Casa Albă.

Vineri, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis să menţină – pentru moment – accesul la o pilulă de avort folosită în peste jumătate dintre avorturile din America, şi să suspende restricţii hotărâte de către tribunale inferioare, oferind astfel un răgaz temporar apărătorilor dreptului la avort.

Hotărârea Curţii Supreme americane înseamnă că americancele pot continua – pentru moment – să primească cu poşta mifepristona, această pilulă de avort vizată, în statele în care întreruprea voită a sarcinii este legală.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply