Hillsong, noul fenomen religios care adună sute de mii de tineri la întruniri. Care este secretul

Asculta informatia

Un australian bine făcut şi bronzat, în vârstă de 32 de ani, având tatuat pe biceps cuvântul “credinţă” strigă în faţa unei mulţimi în delir, cu smarthphone-urile în mâinile ridicate: “Să câştigăm acest oraş împreună! ” Mulţimea nu are nevoie de mai mult, izbucnind în urale. Tineri devotaţi lui Isus au venit din toată ţara la Teatrul Belasco din Los Angeles, dornici să ajute o megabiserică australiană penticostală, care îşi face tot mai mulţi adepţi în întreaga lume, să îşi stabilească primul avanpost pe Coasta de Vest a Americii, scrie nytimes.com

Biserica penticostală Hillsong, a devenit un fenomen, valorificând şi modelând tendinţele din evanghelism şi din cultura creştină a tinerilor, notează nytimes.com. Afiliată Bisericii Creştine Australiene, Biserica Hillsong, a cărei muzică a ajuns în topurile australiene cu mai multe albume, se adresează tinerilor creştini din marile oraşe, unde credinţa pare demodată.

După unele estimări, la întrunirile organizate de aceasta ar participa 100.000 de persoane în fiecare sfârşit de săptămână, având 10 de milioane de adepţi pe social media, 16 de milioane de albume de muzică vândute, cu cântecele sale înterpretate în biserici din Uzbekistan, până în Papua Noua Guinee.

Fondată în urmă cu 30 de ani, Hillsong are biserici în Amsterdam, Barcelona, Spania, Berlin, Cape Town, Copenhaga, Kiev, Ucraina, Londra, New York, Paris şi Stockholm, precum şi în mai multe campusuri din Australia, intenţionând acum să adune cât mai mulţi adepţi şi în Los Angeles.

Autorul articolului vorbeşte despre un adevărat imperiu al bisericii penticostale Hillsong, care încearcă să îşi exercite puterea mai întâi prin intermediul muzicii, punând pe planul secund biserica. “Este, la urma urmei, o întreprindere de milioane de dolari, strângând mulţimi de oameni prin concertele organizate pe arene. Una din trupele sale, Hillsong United, a devenit subiectul unui documentar Warner Bros a cărui lansare a programată pentru anul viitor”, notează publicaţia.

Melodii sale, cu un sound rock folk şi versuri simple, accesibile, sunt prezente în topurile creştine,

Însă criticii săi, care sunt tot mai mulţi, ridiculizează Hillsong, sugerând că teologia sa lasă de dorit, entuziasmul său pentru celebrităţi – Justin Bieber este printre fanii săi – fiind nepotrivit, iar politica acesteia – opoziţia în ce priveşte avortul şi homosexualitatea – caracterizându-o drept una opacă.

Însă pentru tinerii creştini din oraşele în care Hillsong are biserici aceasta a devenit un magnet, combinând producţia de concerte rock, energia unui club de noapte şi comunitatea unei mega biserici.

www.gandul.info

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *