Hip-hop-ul spiritual și „manelizarea” bisericii – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online
Diverse

Hip-hop-ul spiritual și „manelizarea” bisericii

Asculta informatia

Rock-ul sau hip-hop-ul sunt nu doar genuri muzicale sau forme de divertisment, ci și moduri de a privi viața, spun artiștii acestor genuri. Ar putea, însă, utilizarea lor în biserică să modeleze și stilul de închinare?

Foto: youtube.comMai nou, în liturgica anumitor biserici manelele ocupă un loc important. Tot mai mulţi pastori din comunităţile de romi folosesc manelele cu subiecte religioase pentru a atrage credincioșii la slujbă, notează ziarul Adevărul.

Iulius Cozac are 41 de ani şi este croitor. Bistriţeanul are însă și o latură artistică. El este cunoscut în mai toate comunităţile de neoprotestanţi datorită talentului său muzical,. „Am abordat muzica lăutărească creştină […]ca să înţeleagă şi oamenii că Dumnezeu există cu adevărat indiferent de genul muzical, că este manea sau lăutărească, operă sau muzică uşoară”, spune Iulius. Cântăreţul se adresează populaţiei rome, considerând că astfel aceasta este încurajată să frecventeze biserica. Cel mai popular videoclip al său are peste 16.000 de vizualizări.

Nici Florin Salam nu a ezitat în abordarea acestei tematici, înregistrând o manea cu temă religioasă în Germania. „Am vrut ca oamenii să ştie că nimic nu se întâmplă fără voia lui Dumnezeu. E timpul să ne întoarcem la El”, a afirmat manelistul român, citat de Libertatea.

Pastorii din bisericile neoprotestante recunosc că este o metodă destul de bună pentru a-i atrage la biserică pe romi. Victor Ciurcă, fost lăutar şi actual pastor este convins că nu este nici o greșeală în introducerea acestui stil în liturgica bisericii: „Cuvântul lui Dumnezeu, Biblia, nu interzice aşa ceva. Fiecare cântare prin versurile sale se adresează Domnului Iisus Christos. Este mai ritmată, atât, doar le place şi românilor”, a explicat Victor Ciurcă.

„Manelizarea” bisericii

Nu toți neoprotestanții sunt însă de acord cu introducerea manelelor în serviciile de închinare. „În biserică nu se cântă genul acesta de muzică… Dacă este prea lumească, îndeamnă oamenii să se îndepărteze de Dumnezeu. Genul acesta nu mi se pare că te apropie de Dumnezeu” afirmă Ioan Bodor, pastor într-o biserică din Bistriţa, manifestându-și astfel dezaprobarea.

Specialiștii în muzică sunt și mai radicali atunci când sunt nevoiți să descrie modul de pătrundere în biserică a unui fenomen subcultural: „Muzica religioasă are un anumit caracter, nişte rigori, se cântă într-o anumită manieră. Nu poate să o cânte oricine, oricând… Să ai pretenţia că aduci un imn de slavă Domnului printr-o manea mi se pare incredibil”, a precizat Gavril Ţărmure, muzicolog şi director al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Stiluri diferite, aceeași problemă

Pe lângă manelele creștine, un alt fenomen muzical stârnește controverse printre credincioși. E vorba de „hip-hop-ul spiritual”, care are ca obiectiv prezentarea conceptelor din Evanghelii pe ritmuri hip-hop. Un exponent al acestui curent este, în România, trupa Pocăiții care spun despre ei înșiși că „luptă pentru adevăratele valori creștine, lipsite de reguli nevalidate biblic și falsitate”, așa cum informeazăsite-ul trupei. Alte formații sau interpreți de același profil poartă nume precum Dunamis, Dreptul la Cuvânt, Pumn de Țărână, Ilie Prorocu’. Dincolo de sonoritatea ieșită din comun a numelor lor, stilurile muzicale pe care aceste formații le adoptă fac adesea subiectul disputelor aprinse între credincioșii conservatori și cei progresiști. Criticii spun că nu muzica în sine reprezintă problema, ci scopul pe care astfel de formații îl acordă muzicii de închinare. Dacă cei care se opun utilizării muzicii contemporane în serviciile divine spun că rolul acesteia nu este simpla alimentare emoțională a credincioșilor, interpreții contemporani spun că muzica lor este o formă de contextualizare a Evangheliei și că în absența acestei muzici, creștinii conservatori nu ar putea ajunge cu mesajul lor la publicul care gustă muzica contemporană. Departe de a fi soluționată, această dispută care antrenează spiritele de ambele părți are o particularitate: răspunsul pe care i-l acordăm e profund influențat de modul în care percepem spiritualitatea. Și, câtă vreme oamenii vor fi pe paliere diferite la acest capitol, așa va fi și muzica pe care o cântă sau o preferă.

semneletimpului.ro

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 + = 42

Close