Quantcast
Iepurașul, de la simbol sexual la simbol pascal – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Iepurașul, de la simbol sexual la simbol pascal

Creștinii sărbătoresc Paștele în amintirea învierii lui Iisus Christos. Cu toate acestea, sărbătoarea este însoțită și de o tradiție păgână conform căreia copiii lasă coșulețe goale în seara dinaintea Paștelui și așteaptă ca „Iepurașul” să vină să le aducă dulciuri și ouă ornate. Cum a ajuns acest simbol păgân al fertilității o componentă indispensabilă a Paștelui creștin tradițional?

easter_bunnies_church_400Originile precise ale imaginii iepurelui care aduce ouă sunt neclare, dar ce se poate spune cu certitudine e că iepurii au reprezentat un simbol al fertilității încă din antichitate. Fiind foarte prolifice reproductiv (de unde și expresia „se înmulțesc ca iepurii”), acestea animale au fost și încă rămân un simbol al sexualității. În cultura contemporană, revista Playboy folosește imaginea iepurelui ca mijloc de promovare a sexualității.

Conform History Channel, Iepurașul de Paște a ajuns pentru prima dată în America în anii 1700, când un grup de imigranți germani s-au așezat în Pennsylvania și au adus împreună cu ei o tradiție despre un iepure care depunea ouă, numit „Osterhase” sau „Oschter Haws”.

Copiii lor construiau cuiburi în care iepurele mitic își putea așeza ouăle colorate. Cu timpul, obiceiul s-a extins în întreaga Americă, suferind doar modificări minore: iepurașul n-a mai adus doar ouă, ci și dulciuri, iar cuiburile au fost înlocuite de coșuri.

Barbara Mikkelson, de la snopes.com, subliniază faptul că ouăle, de asemenea simboluri ale fertilității și ale vieții mereu înnoite, au fost folosite de creștini pentru a face trimitere la învierea lui Christos din mormântul sigilat, din care a erupt o viață nouă.

Simbolurile păgâne ale Paștelui au fost folosite adesea de misionarii creștini atunci când duceau evanghelia la popoare cărora le lipsea un fundal iudeo-creștin, a menționat pentru Christian Post Dr. Quentin Kinnison, profesor asistent de Slujire Creștină Contemporană la Universitatea Frenso Pacific.

Kinnison afirmă că misionarii s-au folosit de simbolistica ouălor „pentru a identifica esența vieții și a învierii lui Christos. Folosind aceste simboluri cunoscute de populațiile în mijlocul cărora activau, misionarii creștini au găsit modalități de a comunica evanghelia lui Iisus Christos culturilor nefamiliare cu relatările biblice”.

Cu toate acestea, Kinnison avertizează că trebuie să fim precauți cu privire la această practică de integrare a obiceiurilor păgâne în simbolistica creștină, afirmând că ele devin problematice „atunci când pierdem semnificația simbolurilor, acestea preluând valențe culturale noi sau diferite, în contradicție cu Evanghelia”.

Întrucât Paștele a devenit un fenomen comercial, fiind încărcat cu simboluri păgâne care promovează mai degrabă sexualitatea decât profunzimea sacrificiului lui Christos, pastorul Jerold Aust, de la United Church of God, e de părere că Paștele modern nu-și mai îndeplinește menirea de a transmite suferința, moartea și învierea lui Iisus Christos.

El afirmă că Paștele, sărbătorit prin ciocnirea de ouă colorate și promovarea imaginii iepurelui, poate fi pus mai degrabă în legătură cu închinarea la zeița babiloniană a fertilității, Iștar (de la care provine și termenul englezesc pentru Paște, Easter), decât cu închinarea la Iisus Christos cel înviat.

semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply