Quantcast
În Elveția, numărul de sinucideri asistate continuă să crească – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

În Elveția, numărul de sinucideri asistate continuă să crească

Asculta informatia

În Elveția, sinuciderea asistată este autorizată din 1942 și sunt asociațiile care se ocupă cu furnizarea de produse letale, precum și cu procedurile administrative. Într-un context social din ce în ce mai îngrijorător în care sinuciderea nu este cu adevărat descurajată, solidaritatea se destramă, cererile de a beneficia de sinucidere asistată cresc. Peste o mie de oameni au murit în acest fel anul trecut, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la modelul de societate.

Deși Consiliul Federal Elvețian susține că preferă „să se concentreze pe prevenție, îngrijiri paliative și îngrijire coordonată” și prezintă un plan de acțiune pentru prevenirea sinuciderii , practica continuă să se dezvolte, după o scădere ușoară în 2016, și vizează în principal femeile, arată datele de la Observatorul Elvețian al Sănătății (Obsan). 

De exemplu, 422 de femei si 320 de bărbați în 2014, 529 femei si 399 barbati  în 2016 sau 510 bărbați si 741 de femei în 2020.

În timp ce guvernul își arată disponibilitatea de a înființa structuri de ascultare dedicate persoanelor care doresc să-și scurteze viața, diverse asociații pot oferi o poțiune letală persoanelor care doresc să se sinucidă, atâta timp cât ajutorul lor nu este condus de „egoism”. Printre cele mai cunoscute asociatii este, Dignitas sau Exit, al cărui număr de membri este în creștere .

În 2022 „peste 17.000 de persoane” s-au alăturat Asociatiei Exit, ducând numărul membrilor săi la 154.118, record de la crearea sa în 1940. Dintre aceștia, 3.401 s-au alăturat filialei sale francofone în această perioadă, puțin peste o zecime din cei 33.411 membrii. Exit susține că 1.125 de pacienți au murit anul trecut după sinuciderea asistată în Elveția, 973 în 2021 și 913 în 2020, o cifră finală cu mult sub cele 1.251 anunțate de Obsan.

Potrivit asociației, cererile de sinucidere se datorează „îmbătrânirii societății și creșterii numărului de persoane cu boli și dizabilități grave”. Vârsta medie a pacienților care au murit prin sinucidere asistată anul trecut a fost de 79,6 ani, iar în 2021 de 78,2 ani. 

Cifre care nu pot duce decât să ne întrebăm care sunt bazele unor astfel de solicitări. „Ce transmite societatea, explicit sau implicit, pentru ca la un moment dat oamenii să-și spună că este mai bine să moară decât să trăiască, că nu mai au loc printre noi?”, întreabă dr. Michaël Gonin, decan și profesor de etică. la HET-PRO, o școală de teologie situată în Saint-Légier, în cantonul Vaud.

„Unii dintre cei care apelează la sinuciderea asistată simt că fac un cadou societății, pentru că se văd ca o povară pentru ei și pentru cei dragi pe care simt că sunt copleșitori”, observă acest etician.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply