Tuesday , 17 May 2022

În Kazakhstan 579 de Biserici şi comunităţi religioase interzise

Asculta informatia

Noua lege a religiilor din Kazakhstan interzice 579 de grupuri religioase, inclusiv comunităţi protestante, grupuri musulmane, secte, dacă au sub 50 de membri înregistraţi. Autorităţile au scris comunităţilor afectate, spunându-le să urmeze noilor legi sau să se desfiinţeze. Au un an să împlinească noile cerinţe, dar şi până atunci, orice grup religios cu sub 50 de persoane nu poate să îşi desfăşoare slujbe în mod public.

Reverendul Vyacheslav Melnik, pastor al Bisericii Harului din Shakhan, districtul Shakhtinsk (Karaganda), a spus că poliţia l-a informat de noua lege. “Acum credincioşilor noştri le este teamă de fiecare dată când se strâng pentru cult”, a spus el. Mai mulţi lideri au protestat că legea violează libertatea religioasă. Dar şi după proteste guvernul a rămas neschimbat în poziţie, susţinând că noua lege apără ţara de terorismul religios. Oricine refuză să se înregistreze sau celebrează public serviciile religioase, fără să aibă numărul minim cerut, va fi pedepsit. O primă victimă este Aleksei Asetov, conducătorul adunării baptiste din Ekibastuz. Pentru neînregistrarea comunităţii a fost amendat cu 3.000 de dolari, echivalentul salariului mediu pe 18 luni. Pastorul are 10 copii şi riscă închisoarea şi confiscarea averii.

Preşedintele ţării, Nursultan Nazarbayev, a susţinut adoptarea legii la sfârşitul anului trecut, susţinând contracararea extremismului islamic. Suferă însă şi alte grupuri religioase, iar în public însemnele religioase nu mai pot fi afişate, inclusiv vălul islamic. Biserica Ortodoxă Rusă şi comunitatea islamică tradiţionale Kazakhstanului nu sunt afectate de noua lege. Religiile care vin din exteriorul ţării trebuie să aibă în ţară minim 5.000 de membri ca să fie acceptate. Catolicii sunt în număr de aproximativ 250.000 din populaţia de 15 milioane.

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *