Quantcast
În SUA crește numărul credincioșilor care preferă bisericile mici – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

În SUA crește numărul credincioșilor care preferă bisericile mici

Timp de mai multe decenii a crescut numărul bisericilor mari. În prezent, situația se schimbă. COVID a transformat modul în care se închină creștinii, numărul membrilor congregațiilor și a dus la apariția unei tendințe noi: bisericile mici. Urmăriți!

Wendy Griffith, reporter CBN: E duminică dimineață la Biserica Baptistă Blackwater în Virginia Beach, o biserică rurală care datează din 1774. Deși a fost o congregație mică, pandemia a redus chiar mai mult numărul oamenilor din băncile bisericii.

Lynn Hardaway, Biserica Baptistă Blackwater, pastor: Cred că erau vreo 100-110 oameni. În prezent vin vreo 68-70. E vorba de o scădere de 30% sau puțin mai mult.

Wendy Griffith: Pastorul coordonator Lynn Hardaway spune că a simțit nevoia unei schimbări imediate pentru ca biserica să continue să funcționeze.

Lynn Hardaway: Am ținut servicii în exterior, în parcări. Astfel, s-a schimbat modul de părtășie, de strângere a dărilor. Nu am mai dat coșulețele din mână-n mână.

Wendy Griffith: Vara trecută au împrumutat un bazin mic pentru a ține botezurile în exterior. Studiile biblice s-au ținut sub un copac, și seara se uitau la filme. Asemenea majorității bisericilor, serviciile le-au transmis în direct pe internet pentru cei care nu au putut merge personal la biserică.

Lynn Hardaway: Membrii noștri au învățat cum să folosească Facebook-ul și rețele de socializare. Am fost foarte mândru, mai ales de membri mai în vârstă care au făcut față acestei provocări.

Wendy Griffith: În prezent, America are vreo 380 000 de biserici. Dintre aceste biserici doar vreo 1 500 sunt considerate mega biserici cu aproximativ 2 000 de participați în fiecare sfârșit de săptămână. Majoritatea bisericilor însă au mărimea Bisericii Baptiste Blackwater sau mai mici. Potrivit unui studiu efectuat de Faith Communities Today, jumătate dintre congregațiile din prezent în SUA au 65 de membri sau mai puțin.

Lynn Hardaway: Potrivit acestui studiu, credincioșii preferă comunitățile mai mici.

Wendy Griffith: Pastorul Moses Asamoah de la Biserica Living Destini , o biserică mică din Norfolk, Virginia este de acord. Izolarea cauzată de COVID-19 a creat o nevoie pentru inimitate.

Moses Asamoah: Cineva ni s-a alăturat deoarece căuta un loc unde putea să colaboreze în mod natural cu pastorul și să cunoască oamenii din congregație. Mega bisericile își au rostul lor, însă mulți doresc interacțiune.

Wendy Griffith: Din nefericire, mai multe biserici mici și-au închis porțile din cauza pandemiei și altele au supraviețuit cu greu. Însă acesta nu e cazul Bisericii Living Destinii. Potrivit pastorului Asamoah, în ciuda faptului că au ținut serviciile on line, mai ales în 2020, ei au prosperat, mai mult, și-au cumpărat o clădire nouă.

Moses Asamoah: De fapt, am economisit bani în timpul pandemiei, mai mult ca niciodată. E uimitor, deoarece salariile nu s-au schimbat. Prețul chiriei nu s-a schimbat. Am mai economisit ceva bani deoarece oamenii nu au fost prea mult în clădire ca să folosească apa sau electricitatea. Însă facturile importante au rămas aceleași. Astfel, am reușit să economisim doar cu ajutorul lui Dumnezeu.

Wendy Griffith: Pastorul Asamoah e de părere că acest succes se datorează rugăciunii.

Moses Asamoah, Biserica Living Destiny, pastor: E uimitor faptul că sloganul pentru anul 2020 a fost ”anul locului nostru de scăpare” bazat pe Psalmul 91. În martie, când a izbucnit pandemia, nu am înțeles ce se întâmplă, deoarece am considerat că acesta este anul în care vom rămâne în prezența Domnul. Biserica a făcut față deoarece am ascultat de Cuvântul lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a pregătit pentru acele vremuri.

Wendy Griffith: Soția pastorului Aamoah, Delali spune că și lucrarea cu femeile a devenit mai puternică.

Delali Asamoah, Biserica Living Destiny, Lucrarea cu femeile : Când am început să ne întâlnim pe Zoom, tinerii au prosperat. Ei iubesc tehnologia. Am reușit să unesc lucrarea cu femeile cu lucrarea cu femeile tinere adulte. Rezultatul a fost uimitor.

Lynn Hardaway: Indiferent ce face diavolul, indiferent cât de tare atacă biserica, Dumnezeu va birui mereu.

Wendy Griffith: Pe lângă conducerea Bisericii Baptiste Blackwater , Lynn Hardaway mai supraveghează vreo 100 de biserici mici care fac parte din Rețeaua Bridge. El știe cât de provocatoare a fost pandemia.

Lynn Hardaway: Pastorii sunt afectați emoțional deoarece au pierdut așa de mulți membri și nu sunt siguri cum să îi recupereze, iar unii au murit. Unii membrii au pierdut oameni dragi din cauza COVID-ului sau au suferit de COVID.

SURSA

Despre Info Crestin News

Leave a Reply