Quantcast
Întoarcerea antisemitismului? De ce crește ura față de evrei – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Întoarcerea antisemitismului? De ce crește ura față de evrei

În Los Angeles, un bărbat care strigă „ucideți evreii” încearcă să pătrundă în casa unei familii. La Londra, fetelor de la un loc de joacă li se spune că sunt „evreice împuțite” și că ar trebui să stea departe de tobogan. În China, postările care îi compară pe evrei cu paraziți, vampiri sau șerpi proliferează pe rețelele de socializare, atrăgând mii de like-uri.

 

Acestea sunt exemple de  antisemitism, subliniază Reuters, care au crescut la nivel global de la atacul comis de teroriștii Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie și războiul ulterior împotriva grupului islamist lansat de Israel în Fâșia Gaza.

„Acum este  cel mai înfricoșător moment pentru a fi evreu de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Am mai avut probleme înainte, dar lucrurile nu au fost niciodată atât de rele în viața mea”, a declarat Anthony Adler, în vârstă de 62 de ani, în fața sinagogii unde se dusese să se roage în Golders Green, un cartier londonez cu o comunitate evreiască numeroasă.

Adler, care conduce trei școli evreiești, a închis temporar două dintre ele după 7 octombrie din cauza temerilor legate de atacuri asupra elevilor și a întărit securitatea la toate trei.

În țările în care sunt disponibile cifre de la poliție sau de la grupuri ale societății civile, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania și Africa de Sud, modelul este clar: numărul incidentelor antisemite a crescut de la atacul Hamas cu câteva sute de procente față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai multe au constat în abuzuri verbale, insulte sau amenințări online, graffiti și deteriorarea proprietăților evreiești, a magazinelor sau a locurilor cu semnificație religioasă. Agresiunile fizice reprezintă o proporție semnificativă.

Un element comun este faptul că furia față de moartea a mii de palestinieni ca urmare a bombardamentelor Israelului asupra Fâșiei Gaza este invocată ca justificare pentru agresiunea verbală sau fizică împotriva evreilor în general.

Climatul de teamă este mai rău pentru mulți evrei decât în cazul creșterilor anterioare ale antisemitismului legate de izbucnirea violențelor din Orientul Mijlociu, în parte din cauza intensității conflictului din Gaza și în parte din cauza traumei din 7 octombrie.

Cel mai grav incident antisemit la nivel global a fost asaltul unui aeroport din regiunea Daghestan din Rusia, duminică, de către o mulțime furioasă care căuta evrei pe care să îi agreseze  după sosirea unui zbor de la Tel Aviv.

Dar, fără a ajunge la asemenea extreme, o serie de incidente din întreaga lume arată temerile și tensiunile care afectează comunitățile evreiești.

La Universitatea Cornell din nordul statului New York, securitatea a fost sporită în jurul Centrului Evreiesc după amenințări online, inclusiv un apel la bombardarea acestuia.

Răspunsurile oficiale la creșterea antisemitismului au variat de la o țară la alta.

În Statele Unite și în Europa de Vest, autoritățile s-au grăbit, în cea mai mare parte, să își exprime sprijinul ferm pentru comunitățile evreiești, să denunțe antisemitismul și, în unele cazuri, să consolideze securitatea în locurile relevante.

În Israel, guvernul a declarat după incidentul din Daghestan că cetățenii israelieni ar trebui „să revizuiască necesitatea de a călători în străinătate în acest moment” și i-a îndemnat pe israelienii care locuiesc în străinătate să fie vigilenți și să stea departe de demonstrații.

În China, unde guvernul cenzurează în mod obișnuit cuvintele sau expresiile pe care le consideră sensibile pe rețelele de socializare, nu a existat niciun indiciu că ar fi luat măsuri pentru a reduce un torent de vitriol antisemit pe rețelele de socializare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că legislația chineză interzice utilizarea internetului pentru a propaga extremismul, ura etnică sau discriminarea.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply