Quantcast
Irak: Persecuțiile creștinilor, în creștere – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Irak: Persecuțiile creștinilor, în creștere

Creștinii au avut mult de suferit în Irak în ultimele decenii, din cauza extremiștilor legați de grupări islamiste/teroriste precum ISIS, iar acum, uneori, și din cauza hărțuirii de către milițiile pro-iraniene sau grupurile legate de acestea.

Mulți creștini trăiesc în regiunea autonomă Kurdistan, iar mulți dintre ei au fugit în zone precum Ainkawa din Erbil, însă, în câmpiile din Ninive, lângă Mosul, minoritatea creștină trebuie să trăiască în apropierea zonelor controlate de milițiile pro-iraniene.

Atacul din seara zilei de duminică, 1 mai, este unul dintre numeroasele atacuri recente. Atacul, potrivit rapoartelor, a avut loc în apropiere de Bartella, într-un oraș învecinat numit Karemlesh (Karmlesh), unde există un sanctuar pentru Sfânta Barbara numit Mănăstirea Mart Barbara.

Această zonă a fost cândva casa a mii de creștini, iar mulți dintre creștinii din această zonă erau caldeeni, precum și alte grupuri creștine. Atunci când ISIS a fost eliminat din aceste zone în 2016, în timpul ofensivei armatei irakiene și a combatanților peșmerga kurzi, aceste zone au fost predate spre control diferitelor grupuri, inclusiv unităților armate creștine legate de NPU, care au primit salarii de la PMU.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply