Quantcast
IRAN: CONDAMNAREA A NOUĂ CREȘTINI A FOST ANULATĂ – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

IRAN: CONDAMNAREA A NOUĂ CREȘTINI A FOST ANULATĂ

 La 28 februarie, anul trecut, Curtea de Apel din Teheran a anulat condamnarea a nouă creștini de origine musulmană la cinci ani de închisoare, pentru că ar fi «acționat împotriva securității naționale» prin «promovarea creștinismului sionist».

Mohammad Vafadar, Abdolreza (Matthias) Haghnejad, Khalil Daeghanpour, Hossein Kadivar, Kamal Naamanian, Mohammad (Sharooz) Eslamdoust, Babak Hosseinzadeh, Mehdi Khatibi și Behnam Akhlaghi au fost declarați nevinovați de către justiția iraniană.

«Nicio dovadă de comitere a unor infracțiuni»

Pronunțând verdictul, judecătorul a subliniat că nu existau probe incriminatoare: «O condamnare penală necesită certitudine judiciară și dovezi concludente de vinovăție; niciun cetățean nu poate fi condamnat pe baza unor speculații.»

În final, acesta a accentuat loialitatea celor nouă creștini față de credința și țara lor: «Acești oameni se închinau în biserica de casă conform învățăturilor creștinismului. Nu există nicio dovadă de infracțiune împotriva securității țării.»

Hotărâri absurde

Hotărârea Curții de Apel a confirmat decizia pronunțată de judecătorul Curții Supreme în data de 3 noiembrie 2021. El a decis că «simpla predicare a creștinismului» în bisericile de casă sau chiar «promovarea sectei evanghelice sioniste» nu constituie o încălcare a securității naționale.

Creștinii din Iran se bucură de această nouă hotărâre judecătorească. Cu toate acestea, în ultimele luni, alte verdicte, precum și alte acuzații noi apărute, au arătat că justiția iraniană este aplicată diferit. Nu există încă nici un indiciu, care să sugereze că alte procese asemănătoare se vor încheia în viitor în favoarea creștinilor.

Optimism suprimat

De fapt, în ultimele săptămâni, Curtea Supremă a pronunțat și alte hotărâri nefavorabile creștinilor. Într-unul dintre cazuri, a fost respins apelul unui cuplu căsătorit, care riscă o pedeapsă de zece ani de închisoare. Într-o altă decizie, cazul lui Abdolreza (Matthias) Haghnejad, unul dintre cei nouă creștini eliberați, a fost redeschis. La numai două săptămâni, după ce a fost eliberat pe cauțiune, acest creștin de origine musulmană a trebuit să se întoarcă la închisoare, pentru a executa o altă pedeapsă de șase ani, de care fusese deja achitat cu șapte ani mai devreme.

Optimismul creștinilor a fost, de asemenea, zdruncinat, în ultimele săptămâni, de un val de rapoarte de persecuție. Cele mai multe dintre acestea, nu au fost încă făcute publice. De la începutul anului 2022, au fost înregistrate deja 14 incidente de acest fel, în timp ce în 2021 au fost înregistrate 38 de incidente.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply