Quantcast
IRAN: UN LIDER BISERICESC TRIMIS ÎN EXIL – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

IRAN: UN LIDER BISERICESC TRIMIS ÎN EXIL

Saheb, un lider creștin în vârstă de 42 de ani, care fusese deja încarcerat timp de cinci ani și condamnat la lovituri de bici pentru credința sa, a fost bătut din nou și acum riscă doi ani de exil.

Duminică, 25 iunie, pastorul Zaman, cunoscut sub numele de Saheb, a fost biciuit pentru că este creștin. El își părăsise casa din Rasht, în nordul Iranului, și călătorise la Teheran în speranța de a primi în schimb un titlu de proprietate prezentat cu mult timp în urmă pentru eliberarea sa pe cauțiune. În loc să primească titlul de proprietate lui Saheb i s-a spus că, în ciuda recentei sale «grațieri», două măsuri punitive au rămas în dosarul său și nu au fost încă executate: 50 de lovituri de bici, pentru că nu s-a întors la timp la închisoare după o permisie și un exil de doi ani în orașul Nehbandan, la sud-est de Teheran, ca parte a unei sentințe separate pentru «răspândirea propagandei împotriva regimului».

O dilemă familiară

Saheb a primit cele 50 de lovituri de bici pe loc, în timp ce soția sa, Marjan, îl aștepta afară. Apoi i s-a spus că va trebui să se predea autorităților «în următoarele zile» din Nehbandan, în apropiere de granița cu Afganistanul.

Marjan i-a spus lui Saheb că este dispusă să îl însoțească în exil, dar Saheb nu a vrut ca familia sa să sufere pedeapsa împreună cu el sau să fie separată de casa și de prietenii lor. Saheb și familia sa trebuie acum să se pregătească pentru o nouă separare, iar Marjan trebuie să se ocupe singură de noua băcănie pe care cuplul a deschis-o împreună după eliberarea lui Saheb.

Prietenul lui Saheb, fostul prizonier de altădată, pastorul Yousef Nadarkhani, a fost, de asemenea, biciuit de la eliberarea sa din închisoare.

Exil în cele mai sărace provincii ale țării

De ce se întâmplă acest lucru? Și acestuia i s-a reproșat că nu s-ar fi întors după o permisie la timp în închisoare – el riscă doi ani de exil la Nikshahr, situat la 720 de kilometri la sud de Nehbandan. Nikshahr și Nehbandan se află în două provincii care sunt printre cele mai sărace din Iran.

80 de creștini încarcerați în prezent în Iran

Republica Islamică, care ocupă locul 8 în Indexul Global al Persecuției din 2023, ia măsuri deosebit de dure împotriva creștinilor de origine musulmană. Aceștia sunt supuși la arestări arbitrare și la condamnări lungi la închisoare în care sunt torturați sau maltratați în diferite moduri. Cel puțin 80 de creștini sunt în prezent încarcerați în Iran, fără a lua în considerare numeroșii creștini «eliberați pe cauțiune», a căror situație este foarte precară.

Puține perspective de îmbunătățire

Presiunea asupra creștinilor iranieni, în special asupra celor care s-au convertit de la islam la creștinism, rămâne extremă în toate domeniile vieții. Sunt raportate tot mai multe incidente violente, inclusiv răpiri. Instituțiile politice ale țării, inclusiv președinția, sunt toate dominate de partizanii liniei dure care nu tolerează creștinismul, în general, și convertirea la creștinism, în special. Supravegherea guvernamentală este în creștere, iar autoritățile exercită o influență din ce în ce mai mare asupra vieții și activităților zilnice – o atitudine reflectată în reacțiile dure la protestele care au urmat morții lui Mahsa Amini în data de 16 septembrie 2022.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply