Islamul e acuzat că încurajează violența

Asculta informatia

Un sondaj american arată că populația este împărțită atunci când se pune problema dacă Islamul încurajează sau nu violența, comparativ cu alte religii. Oficialii americani confirmă că influența Al Qaeda duce la radicalizarea musulmanilor și este cea mai mare amenințare internă a SUA.

Violenta in IslamConform sondajului realizat de Pew Research Center, 40% din publicul american crede că Islamul încurajează violența în rândul adepților, comparativ cu alte religii. De partea opusă, 42% din public e de părere contrară, iar un sfert dintre americani sunt nesiguri. În 2002, la șase luni de la atacul din 11 septembrie, statistica arăta că două treimi dintre americani credeau că Islamul încurajează violența. La 9 ani de la acel sondaj, imaginea se regăsește aproape identic la nivelul votanților celor două partide politice americane majore. Astfel, republicanii cred că Islamul încurajează violența într-un raport de 66/21, în timp ce democrații sunt de părere contrară cu un raport de 61/29.

Sondajul vine pe fondul unor audieri în congresul american cu privire la influența și implicațiile Al Qaeda în rândul musulmanilor americani. Tema este evaluarea radicalizării islamiste de pe teritoriul SUA. După ce propunerea a stârnit reacții din partea musulmanilor, un sondaj USAToday/Gallup vine să justifice demersul politic. Sondajul arată că 52% dintre americani sunt în favoarea audierilor, 38% sunt împotrivă și 10% sunt indeciși.

Datele sondajului nu-l descurajează pe unul din senatorii musulmani, care e de părere că problema drepturilor civile nu se evaluează după sondaje și opinia majorității. „Drepturile civile nu pot fi obiectul unui test de popularitate”, a spus Keith Ellison. „Ce procent dintre americani ar spune că e OK să îi trimiți pe japonezi în lagăre americane, așa cum s-a întâmplat în 1941?”

Islam non-violentReprezentanții musulmanilor acuză evaluările reducționiste prin care publicul este indus în eroare. Un exemplu e dat de Washington Monthly care prezintă cazul unui grup de polițiști care erau instruiți că un radical islamist se poate identifica foarte ușor și sigur după barbă și turban. Oficial se recunoaște însă că nu există o serie de pași specifici care duc de la simpatia față de Islamism la radicalizare, conform unui raport al Department of Homeland Security.

La polul opus, apărătorii audierilor consideră că ascunderea unei probleme de tipul radicalizării islamiste ar fi doar un nou episod al abordării „political correctness”. Inițiatorul audierilor, Peter King, șeful comisiei de apărare din Camera Reprezentanților, justifică demersul prin informațiile primite de la înalți oficiali pe probleme de securitate. Aceștia confirmă că se desfășoară acțiuni Al Qaeda de radicalizare și recrutare a musulmanilor americani. Aceasta este, spune King, „cea mai semnificativă amenințare de azi asupra securității interne americane”. Între cei audiați azi vor fi democratul Keith Ellison, unul din cei doi congresmeni americani de religie musulmană, dar și republicanul Frank Wolf care a susținut că în districtul său sunt recrutați tineri musulmani care să lupte peste hotare împotriva forțelor americane. În America trăiesc 2,6 milioane de musulmani.

Pe continent, proaspătul ministru de interne ale Germaniei a negat zilele trecute căIslamul ar avea rădăcini istorice în Germania . „Faptul că Islamul este o parte a Germaniei nu poate fi demonstrat din istorie”, a declarat el, realimentând conflictul cu privire la integrarea imigranților musulmani. Kenan Kolat, liderul comunității turce din Germania a reacționat prompt: „Dacă ministrul de interne caută războiul, îl va avea.” De luna viitoare intră în vigoare în Franța legea care interzice purtarea vălului islamic în public. Marea Britanie și Franța au deplâns recent eșeculmulticulturalismului care a dus la neintegrarea musulmanilor în țările europene și vulnerabilizarea lor în fața recrutării de către organizații fundamentaliste sau teroriste.

Sursa:semneletimpului.ro

Despre

Leave a Reply