Israel, nevoit să de dea vaccinuri adversarilor palestinieni

Asculta informatia

Sub presiunea Organizației Națiunilor Unite, Israelul va furniza 5.000 din dozele sale de vaccinuri  anti-coronavirus personalului medical palestinian din Cisiordania ocupată, unde locuiesc aproape 3 milioane de persoane.

„Confirm că vom furniza 5.000 de vaccinuri echipelor medicale ale Autorității Palestiniene”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării din Israel, adăugând că aceste vaccinuri vor fi extrase din stocurile israeliene.

De la sfârșitul lunii decembrie, statul evreu a vaccinat mai mult de trei milioane de persoane, sau o treime din populația sa. Vaccinarea nu a început în Fâșia Gaza, un teritoriu palestinian aflat sub controlul islamiștilor Hamas și în Cisiordania ocupată, unde se află Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas.

Noul coordonator al ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a solicitat săptămâna trecută Israelului să faciliteze vaccinarea palestinienilor împotriva Covid-19, invocând „obligațiile Israelului în temeiul dreptului internațional”.

Potrivit Human Rights Watch (HRW), Israelul are „obligația”, ca putere „ocupantă” și conform dreptului internațional umanitar, să „furnizeze” vaccinuri celor 2,8 milioane de palestinieni din Cisiordania ocupată și celor două milioane de locuitori din Fâșia Gaza, sub blocada israeliană.

Israelul vaccinează deja palestinienii din Ierusalimul de Est, partea de est a orașului sfânt ocupat și anexat de statul evreu din 1967.

Autoritatea Palestiniană a semnat patru contracte pentru achiziționarea de vaccinuri, suficiente pentru a vaccina 70% din locuitorii Cisiordaniei și Gaza.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply