Quantcast
ISRAEL: Palestinienii NU au voie să primească permis de şedere – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

ISRAEL: Palestinienii NU au voie să primească permis de şedere

Israelul a reintrodus o lege controversată ce prevede că palestinienii nu pot primi cetăţenia israeliană sau un permis de şedere nici măcar prin căsătoria cu cetăţeni israelieni, transmite vineri dpa, potrivit agerpres.

Knessetul a aprobat legea cu 45 voturi pentru şi 15 împotrivă.

Textul invocă raţiuni de securitate, făcând referire şi la obiectivul de a asigura o majoritate evreiască în Israel. Deputatul Ahmed Tibi, membru al opoziţiei arabe din parlament, a condamnat legea ca ‘rasistă’.

Noul guvern condus de prim-ministrul Naftali Bennett nu a prelungit în iulie valabilitatea legii, adoptată iniţial în 2003, suspendând-o.

Cu toate acestea, conform relatărilor presei, ministrul de interne Ayelet Shaked, de la partidul Yamina (ultra-dreapta), a blocat reîntregirile de familii între israelieni şi palestinieni.

Legea statuează că palestinienii şi rezidenţii ‘ţărilor inamice’ nu pot dobândi cetăţenia israeliană sau un permis de şedere în Israel nici măcar prin căsătorie.

Israelul afirmă că decizia a fost luată în urma unui atentat sinucigaş comis la Haifa în martie 2002, în care au fost ucişi 17 oameni. Conform relatărilor, atacatorul era un palestinian care obţinuse carte de identitate israeliană prin căsătorie.

Decizia a însemnat că perechile căsătorite în care unul dintre parteneri este israelian, iar celălalt palestinian nu mai puteau locui împreună legal în Israel. Ea afectează mai ales cuplurile arabe şi a fost reînnoită anual.

Aproximativ 1.000 de cereri de reîntregire familială sunt depuse în fiecare an, potrivit Institutului pentru Democraţie din Israel. În Israel s-ar afla în jur de 13.000 de palestinieni care au primit permise temporare de rezidenţă în baza prevederilor de reîntregire familială din 2020.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply