Quantcast
Israelul a inventat o nouă tehnică revoluționară de ascultare – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Israelul a inventat o nouă tehnică revoluționară de ascultare

Folosind un telescop simplu, orientat spre o fereastră, fizicienii israelieni au reușit să descifreze cântecele și cuvintele rostite într-o cameră aflată la 25 de metri distanță.

Cum? Doar observând vibrațiile minuscule ale unui bec suspendat de tavan…

Ascultatul la uși, microfoane ascunse într-o cameră sau piratarea unui sistem de ascultare, acum s-au terminat! Pentru a spiona o conversație live, tot ce trebuie să faceți este să observați … lumina becurilor.

Tehnica incredibilă, denumită Lamphone este dezvoltată de cinci cercetători în domeniul securității de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Israel.

Ucenicii spion au îndreptat un telescop echipat cu un senzor electro-optic ieftin către o lampă LED care era atârnată de tavanul unui birou aflat la 25 de metri distanță. În cameră a fost pusă muzică iar la suprafața becului s-au înregistrat vibrații în ritmul undelor acustice.

„Când undele sonore lovesc becul, suprafața acestuia vibrează”, explică Ben Nassi, unul dintre cercetători. Acest lucru generează mici variații ale luminii, invizibile cu ochiul liber, dar detectabile de senzori. Vibrațiile au fost transformate de senzor într-un semnal electric, care la rândul său a fost digitalizat și analizat prin software pentru a elimina zgomotul de fond. Sunetele produse au fost suficient de audibile pentru a fi recunoscute de aplicația Google Cloud Speech de recunoaștere a vorbirii sau de aplicația de recunoaștere a muzicii Shazam!

Sistemul nu funcționează în cazul becurilor fixate de tavan sau a lămpilor de birou, recunoaște Ben Nassi. Iar noi, dacă vrem să nu fim spionați, este suficient să tragem perdelele sau să nu suspendăm de taban vreun bec.

Sursa: europanews.ro

Despre Info Crestin News

Leave a Reply