Israelul cheamă în armată arabii creştini

Asculta informatia

Israelul şi-a anunţat marţi intenţia de a trimite tuturor arabilor creştini, aflaţi la vârsta stagiului militar, cereri de recrutare voluntară în armata ţării. Iniţiativa armatei israeliene a stârnit furia parlamentarii arabi, care au acuzat guvernul israelian că încearcă să dezbine creştinii de musulmani.

În Israel există aproximativ 130.000 de arabi creştini şi mai mult de 1,3 milioane de arabi musulmani, dintr-o populaţie totală de aproape 8 milioane de locuitori, potrivit datelor din 2012 ale Băncii Mondiale. Documentele vor fi trimise doar arabilor creştini, efectuarea serviciului militar fiind o alegere voluntară, a precizat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, citat de agenţia AFP.

„Armata Israelului (IDF) va începe să distribuie în următoarele săptămâni documente de înrolare tuturor potenţialilor recruţi creştin Având în vedere că serviciul militar nu este obligatoriu prin lege, potenţialii recruţi nu sunt constrânşi să răspundă invitaţiilor”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Conducătorii armatei israeliene speră totuşi ca această iniţiativă să mărească numărul voluntarilor, de la 100 pe an, în prezent, la aproximativ 1.000 de noi militari. „Potrivit acestei proceduri noi, (recruţii) nu vor mai fi nevoiţi să-şi depună propriile cereri şi să se expună posibilelor presiuni din partea celorlalţi creştini sau musulmani, care au o atitudine majoritar ostilă faţă de ideea înrolării în armată”, a fost anunţat în cadrul unei emisiuni a postului radio al IDF.

„Măsura era de aşteptat după campania Israelului de a diviza creştinii de proprii lor oameni, încurajându-i să creadă că nu sunt arabi”, a spus Bassel Ghattas, membru al partidului comunist Hadash. El a cerut tuturor arabilor creştini care primesc invitaţiile armatei israeliene „să le trimită înapoi sau să le ardă în public, deoarece următorul pas ar putea fi introducerea obligativităţii stagiului militar”.

Minoritatea arabilor din Israel, reprezentând aproximativ 20% din totalul populaţiei, reprezintă urmaşii celor 160.000 de palestinieni care au rămas pe pământurile lor atunci când statul Israel a fost creat în 1948.

www.adevarul.ro

Despre

Leave a Reply