Israelul îl convoacă pe ambasadorul Ucrainei pentru criticile sale la adresa poziţiei statului israelian faţă de război

Asculta informatia

Ministerul de Externe israelian l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, Evghen Korniiciuk (foto), pentru recentele sale declaraţii cu privire la poziţia Israelului faţă de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, după ce duminică acesta a afirmat că statul israelian are o poziţie „clar prorusă”, transmite EFE, potrivit agerpres.

„Discuţia va avea loc cu şefa Departamentului de politică strategică al MAE, Aliza Ben Nun, în continuarea mesajelor ce au fost transmise pe această temă în ultimele zile pe un canal direct între Ierusalim şi Kiev”, a indicat diplomaţia israeliană într-un comunicat.

„Guvernul israelian continuă să acţioneze şi să promoveze cooperarea cu Ucraina, aşa cum s-a convenit între cele două ţări. Comportamentul ambasadorului nu ajută”, se menţionează în comunicat, care precizează că „discuţia de clarificare” va avea loc la 3 iulie.

Ambasada Kievului la Tel Aviv a acuzat duminică Israelul că menţine o „poziţie clar prorusă” în conflictul declanşat de invazia Rusiei în Ucrainei la 24 februarie 2022 şi l-a criticat pe premierul Benjamin Netanyahu pentru că nu a trimis arme Ucrainei.

„În timp ce populaţia Ucrainei, inclusiv importanta sa comunitate evreiască, sângerează sub atacurile rachetelor ruseşti şi ale dronelor iraniene, liderii israelieni (…) forjează în mod intens relaţii cu Federaţia Rusă. În realitate, pe teren, aşa-zisa neutralitate a guvernului israelian este văzută ca o poziţie clar prorusă”, se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice ucrainene în Israel.

Aceste declaraţii au fost făcute la mai puţin de o săptămână după ce prima doamna a Ucrainei, Olena Zelenska, a vizitat Israelul pentru a se întâlni cu preşedintele Isaac Herzog şi a discuta despre probleme umanitare.

De la începutul invaziei ruse, Israelul a sprijinit suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a oferit în principal asistenţă umanitară. Dar nu i-a furnizat armament ofensiv – aşa cum a cerut în mod repetat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski -, în pofida avertismentelor că Rusia foloseşte armament iranian în Ucraina.

Israelul caută să nu supere Moscova, aliatul său strategic în conflictul din Siria, unde Rusia susţine guvernul lui Bashar al-Assad şi permite Israelului să efectueze atacuri împotriva poziţiilor miliţiilor iraniene sau ale aliaţilor Teheranului, principalul inamic al Israelului în regiune, notează EFE.

În acest context, Rusia a anunţat la 16 iunie că va deschide la Ierusalim o filială a actualei sale ambasade de la Tel Aviv, susţinând că terenul pentru noul sediu, situat într-o zonă exclusivistă şi centrală, a fost achiziţionat de partea rusă încă în 1885, pe vremea imperiului ţarist.

Israelul a calificat anunţul drept un „succes politic”, dat fiind faptul că statul israelian consideră Ierusalimul drept capitala sa „eternă şi indivizibilă”, deşi nici ONU şi nici o mare parte a comunităţii internaţionale nu recunosc această interpretare, întrucât jumătatea estică a oraşului ar trebui să fie capitala unui viitor stat palestinian.

Ambasada ucraineană a criticat înfiinţarea sediului diplomatic rus la Ierusalim, considerând că autorităţile israeliene ignoră declaraţiile antisemite ale conducerii ruse, conform portalului ucrainean RBC.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

36 + = 39