Quantcast
Israelul ÎNCHIDE un punct de trecere cu Fâșia Gaza – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Israelul ÎNCHIDE un punct de trecere cu Fâșia Gaza

Autorităţile israeliene au anunţat în noaptea de luni spre marţi închiderea punctului de intrare a mărfurilor dintre Israel şi Fâşia Gaza ca represalii pentru noi tiruri şi baloane incendiare lansate din enclava palestiniană sub blocadă, informează France Presse, via agerpres.

Luni dimineaţă, islamiştii Hamas, mişcarea la putere în Gaza, au tras rachete spre Marea Mediterană, iar seara surse israeliene au anunţat lansarea de baloane incendiare care au aterizat în zone din sudul Israelului, dar fără să provoace victime.

În noaptea de luni spre marţi, organismul israelian responsabil cu operaţiunile civile în Teritoriile Palestiniene (Cogat) a anunţat că postul de la Kerem Shalom, pe unde intră mărfurile din Israel în Gaza, „va fi închis pentru trecerea tuturor bunurilor, cu excepţia ajutorului umanitar esenţial şi a combustibilului”.

„Această decizie a fost luată din cauza lansării neîncetate de baloane incendiare din Fâşia Gaza către Israel”, se adaugă într-un comunicat, care acuză Hamas că este „responsabilă” pentru aceste lansări deoarece controlează această fâşie de pământ cu două milioane de locuitori.

Săptămâna trecută, baloane incendiare au fost lansate de mai multe ori din enclava palestiniană spre Israel, provocând lovituri aeriene israeliene ca represalii împotriva poziţiilor Hamas până când Israelul a anunţat închiderea punctului de trecere strategic de la Kerem Shalom.

Hamas şi Israel au purtat trei războaie (2008, 2012, 2014) după ce mişcarea islamistă a luat controlul Fâşiei Gaza în 2007, ceea ce a împins Israelul să impună o blocadă asupra acestui teritoriu palestinian care se învecinează de asemenea cu Egiptul.

În ciuda unui armistiţiu anul trecut favorizat de ONU, Egipt şi Qatar, cele două părţi se confruntă sporadic cu tiruri de rachete, obuze de mortieră sau baloane incendiare lansate din Gaza şi lovituri de represalii ale armatei israeliene.

Potrivit analiştilor palestinieni, tirurile din Gaza au ca scop să facă presiune asupra Israelului pentru a da undă verde intrării ajutorului financiar din Qatar în enclavă.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply