Israelul opreşte orice cooperare cu Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului

Asculta informatia

Israelul va opri orice cooperare cu Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet (foto), ca răspuns la publicarea unei liste de firme israeliene şi internaţionale active în coloniile israeliene din Cisiordania, a confirmat joi purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe, potrivit agerpres.

Israelul, care acuză ONU şi instituţiile acesteia că au o poziţie anti-Israel, a anunţat în 2012 că va pune capăt cooperării cu Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Ulterior, la începutul lui 2019, Israelul a părăsit şi UNESCO.

Miercuri, Biroul ONU pentru Drepturile Omului a publicat o listă care include 94 de companii israeliene şi 18 companii străine, precum platformele de turism Airbnb, Booking.com, Expedia and TripAdvisor, cu activităţi în coloniile israeliene din Teritoriile Palestiniene.

Această agenţie a ONU, care îşi are sediul la Geneva, a finalizat lista la patru ani de când Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a cerut acest lucru, într-o rezoluţie menită a trage la răspundere companiile private pentru efectele acţiunilor lor asupra drepturilor palestinienilor.

Includerea în listă înseamnă că Biroul ONU pentru Drepturile Omului consideră că aceste firme au participat la activităţi legate de livrarea de echipamente de construcţie, securitate, mentenanţă sau servicii bancare pentru colonii, precum şi la oferirea de echipamente pentru distrugerea de proprietăţi palestiniene.

„Prin publicarea listei, Înaltul Comisar şi-a pierdut întreaga credibilitate sau abilitate de a apăra drepturile omului în regiunea noastră”, a transmis misiunea permanentă a Israelul la Biroul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva.

Premierul palestinian Muhammad Shtayyeh a salutat publicarea acestei liste. El le-a cerut companiilor din listă să îşi închidă filialele din colonii şi le-a ameninţat cu procese în justiţie. 

Despre Info Crestin News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1