Quantcast
Israelul va discuta cu SUA despre reducerea forţelor de menţinere a păcii în Sinai – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Israelul va discuta cu SUA despre reducerea forţelor de menţinere a păcii în Sinai

Un oficial israelian a declarat vineri că ţara sa va discuta cu Statele Unite o informaţie din presă potrivit căreia ar putea fi redusă forţa de menţinere a păcii din peninsula egipteană Sinai, transmite Reuters, via agerpres.

Cotidianul Wall Street Journal a scris joi că secretarul american Mark Esper insistă să retragă o parte din militarii americani din forţa internaţională din Sinai. Publicaţia susţine că informaţia provine de la foşti şi actuali oficiali din SUA.

Citeşte şi: Sfârșitul Ocultei Globale SATANISTE este aproape

Misiunea de observare şi forţa multinaţională (MFO) condusă de Statele Unite este prezentă în Sinai încă de la începutul anilor 1980, după acordul de pace încheiat de Israel şi Egipt în 1979. În prezent, în peninsula deşertică au loc ciocniri între forţele guvernamentale egiptene şi insurgenţi islamişti.

Solicitat de un post de radio din Tel Aviv să comenteze afirmaţiile din Wall Street Journal, ministrul israelian al energiei, Yuval Steinitz, a răspuns că „forţa internaţională din Sinai este importantă şi participarea americană la aceasta este importantă”. „Cu siguranţă, problema va fi ridicată între noi şi americani”, a adăugat oficialul, care face parte din cabinetul de securitate condus de premierul Benjamin Netanyahu.

Ambasadele americană şi egipteană şi birou MFO din Israel nu au răspuns imediat la întrebările Reuters despre subiect.

Conform site-ului web al MFO, forţa dispune de 1156 de militari – dintre care 445 americani – din 13 ţări şi acoperă un teritoriu de peste 10.000 de kilometri pătraţi. Efectivele MFO au scăzut cu peste 30% începând din 2015. În aceeaşi perioadă, Israelul a acceptat să nu forţeze demilitarizarea peninsulei Sinai, pentru a permite Egiptului să desfăşoare operaţiuni de căutare a insurgenţilor, în special în nord, unde au loc frecvent atacuri de amploare redusă.

Citește și: O deputata din Italia rupe decretele stării de urgență- VIDEO

Egiptul consideră că MFO reprezintă o componentă a relaţiei cu Israelul, de pe urma căreia a beneficiat de ajutoare militare americane în valoare de miliarde de dolari. Sumele au făcut mai uşor de acceptat pentru guvernanţii de la Cairo atât resentimentele egiptenilor faţă de israelieni, cât şi demilitarizarea peninsulei Sinai, impusă de forţe străine pe teritoriul ţării.

Pentru Israel, MFO oferă siguranţă strategică; actualul preşedinte al Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a răsturnat în 2013 un guvern islamist ostil israelienilor, rezultat din alegeri.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply