ITALIA: Deputații aprobă o lege care protejează comunitatea LGBT

Asculta informatia

Camera inferioară a parlamentului italian a votat miercuri în favoarea unui controversat proiect de lege prin care violenţa de gen şi împotriva membrilor comunităţii LGBT este asimilată delictului de ură, cei vinovaţi riscând inclusiv închisoarea, potrivit Reuters şi EFE, scrie agerpres

”Este un mare pas înainte împotriva discriminării, urii şi violenţei”, a scris pe Twitter iniţiatorul actului normativ, deputatul Alessandro Zan, membru al Partidului Democrat (PD) şi care a mărturisit că este homosexual.

Proiectul de lege a fost sprijinit de majoritatea guvernamentală formată din Partidul Democrat (PD), Mişcarea 5 Stele (M5S) şi alte formaţiuni progresiste, care au votat în bloc această legislaţie ”aşteptată de mulţi ani”.

În schimb, opoziţia de dreapta a protestat faţă de o lege despre care afirmă că introduce ”delictul de opinie asupra chestiunilor legate de sex şi gen”, unii deputaţi membri ai partidelor Forza Italia şi Fraţii Italiei promiţând că dacă vor ajunge la putere primul lucru pe care-l vor face va fi să o abroge.

La rândul său, grupul Pro Viaţă şi Familie consideră că noul act normativ face ca persoanele LGBT să fie ”mai egale decât altele”, iar episcopi italieni au avertizat că această lege ar putea îngrădi unele opinii, inclusiv aceea conform căreia o familie presupune uniunea între un bărbat şi o femeie. Biserica Romano-Catolică din Italia a apreciat că prevederile legale deja în vigoare sunt suficient de puternice.

În replică, deputatul Alessandro Zan susţine că legea nu va îngrădi libertatea de exprimare şi că îi va sancţiona numai pe cei care incită la ură, în timp ce grupurile de susţinere ale comunităţii LGBT spun că homofobia este o problemă serioasă în Italia şi s-au plâns de mult timp că atacurile homofobe sunt judecate în instanţă pentru capete de acuzare mai slabe decât atacurile cu motivaţie rasistă.

Proiectul de lege adoptat acum revizuieşte de fapt un act normativ în vigoare, prin care ofensele aduse pe bază de rasă ori religie sunt pedepsite cu până la patru ani de închisoare. Un articol modifică şi Codul Penal, considerând circumstanţă agravantă discriminarea pe motive de sex, gen, orientare sexuală, identitate de gen sau handicap.

Unul dintre articolele cele mai criticate de opoziţie prevede stabilirea zilei de 17 mai drept ”sărbătoare naţională împotriva homofobiei, lesbofobiei, bifobiei şi transfobiei”, cu ceremonii şi iniţiative care se vor desfăşura de asemenea în şcoli, inclusiv în cele primare.

Proiectul de lege mai trebuie să treacă şi de votul Senatului, unde partidele membre ale coaliţiei guvernamentale conduse de premierul Giuseppe Conte au promis că o vor susţine.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *