Izgonirea din Biserica Mormonă. O femeie a trecut “linia roşie”

Asculta informatia

Un reportaj BBC spune povestea unei femei care a fost excomunicată din Biserica Mormonă sub un pretext cel puţin controversat.

Kate Kelly aşteaptă semnalul verde al unui semafor din Salt Lake City. În orice parte ai privi, nu se vede nicio maşină în mişcare. “Trebuie să aştept semnalul. Sunt supusă, sunt o mormonă”, spune ea, zâmbind, unui reporter BBC.

În timp ce Kelly crede că este un membru model al Bisericii Mormone, conducerea bisericii ei este de altă părere. În iunie, ea a fost excomunicată pentru iniţierea unei campanii pentru ca femeilor să li se dea dreptul să fie preoţi în Biserica Mormonă.

“În mod normal, în Biserica noastră, excomunicarea este aplicată pentru păcate foarte mari, cum ar fi crima sau abuzul copiilor. Eu am fost excomunicată pentru că am enunţat un adevăr, acela că femeile şi bărbaţii nu sunt egali în biserica noastră”, spune Kelly.

În Biserica Mormonă, cu 15 milioane de membri pe Glob, orice bărbat care a trecut de vârsta de 12 ani se poate alătura clerului. Femeilor nu le este permis acest lucru.

Spre deosebire de alte biserici – inclusiv Biserica Anglicană, cea care a decis, luna trecută, să permită preoţilor femei să devină episcopi – Biserica Mormonă nu are preoţi pregătiţi profesional în acest sens. În această biserică, bărbaţii fac oarecum cu rândul când vine vorba de sarcinile preoţeşti.

De exemplu, episcopul fostei epitropii a lui Kelly, omul care a excomunicat-o, este avocat al companiei ExxonMobil. Şi Kelly este un avocat, specializat în drepturile omului. “În cazul meu, vorbim de un fel de inchiziţie. Bărbaţii care m-au pedepsit cred că mă dau afară din Rai”.

Kelly nu regretă niciun moment că a fondat grupul online “Ordain Women”, unde câteva sute de bărbaţi şi femei au postat mesaje de susţinere. Înainte de acţiunea iniţiată de Kelly, în sânul Bisericii Mormone au mai existat câteva discuţii cu privire la femeile-preot. Totuşi, faptul că Kelly a folosit internetul şi practici politice moderne pentru a forţa schimbare a determinat conducerii bisericii să ia o decizie dură.

Biserica Mormonă: “Este un suflet la mijloc şi suntem extrem de preocupaţi de acesta”

Mike Otterson, directorul de relaţii publice din cadrul Bisericii Mormone, spune că preferă să nu se refere strict la cazul lui Kate Kelly. El insistă însă că procesul de excomunicare este întotdeauna unul corect, decizia fiind una locală şi luată după o atentă analiză a situaţiei.

“Manifestăm multă răbdare şi atenţie, deoarece, în cele din urmă, este un suflet la mijloc şi suntem extrem de preocupaţi de acesta”, spune Otterson pentru BBC.

El subliniază că femeile au deja responsabilităţi importante în Biserică şi au dreptul de a predica la amvon. Totodată, spune Otterson, foarte puţine femei mormone îşi doresc să facă parte din preoţime.

Kelly a trecut o linie roşie

Oficial, Kelly a fost excomunicată pentru apostazie. Potrivit dicţionarelor, aceasta înseamnă “renunţarea publică la o anumită credinţă religioasă; renegarea unei doctrine sau concepţii”. Kelly spune că acuzaţia de apostazie este “complet absurdă” şi a decis să conteste decizia.

Fondată în secolulul al XIX-lea, Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă a fost intens persecutată la acea vreme. Acum, Biserica este extrem de sensibilă la critici.

Kate Kelly a trecut o linie roşie, spune Kathleen Flake, profesor de studii mormone la Universitatea din Virginia. Mormonismul funcţionează ca o familie, adaugă Flake.

Ierarhia masculină este inspirată de faptul că Isus şi apostolii săi au fost cu toţii bărbaţi. Însă, cei care susţin dreptul femeilor de a deveni preoţi în Biserica mormonă – un grup mic, dar extrem de vocal – arată că Biserica a mai luat decizii radicale. Una dintre ele a avut loc în 1978, când bărbaţilor de culoare le-a fost luat dreptul de a deveni preoţi.

Aşadar, dacă Dumnezeu s-a “răzgândit” în privinţa oamenilor negri, de ce nu ar face la fel în cazul femeilor, se întreabă Kate Kelly.

Diferenţele de gen sunt definite clar în mormonism. Potrivit învăţăturii mormone, familiile vor fi unite şi în viaţa de apoi. Bărbaţii vor moşteni planetele, iar femeile vor ajuta la popularea lor.

Kate Kelly spune că nu s-a gândit niciun moment să renunţe la mormonism. “Este casa mea spirituală. Şi, dacă observ că această casă are nevoie de renovări, mă străduiesc să o transform într-un loc mai bun”, spune ea.

stiri.yahoo.com

Despre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2