Quantcast
Jihadiştii islamişti încearcă să se regrupeze în Asia Centrală – Stiri Crestine | Info Crestin | Actualitate Crestina Online

Jihadiştii islamişti încearcă să se regrupeze în Asia Centrală

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) încearcă să se instaleze în fosta Uniune Sovietică, mai ales în Asia Centrală, venind din Afganistan, a declarat joi directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Aleksandr Bortnikov, la o zi după un atac în Tadjikistan atribuit SI, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Constatăm o activitate crescută a unităţilor SI în Afganistan’, a declarat Bortnikov, cu ocazia unei reuniuni la Taşkent, în Uzbekistan, a şefilor serviciilor de securitate din Comunitatea Statelor Independente (CSI).

‘Obiectivul lor este de a crea acolo un loc puternic pentru a organiza o expansiune în zona CSI şi ai cărei actori trebuie să fie combatanţi originari din republicile Asiei Centrale şi care au deja o experienţă de luptă’, a mai spus Bortnikov, citat de agenţia TASS.

Potrivit directorului FSB, aripa Wilayah Khorasan a SI, activă în Afganistan, se află în acest scop ‘în strânsă legătură’ cu alte două grupări jihadiste, Jamaat Ansarullah şi Mişcarea islamică din Turkestanul oriental.

Declaraţiile lui Bortnikov survin la o zi după ce 17 persoane, dintre care 15 presupuşi jihadişti, un poliţist şi un militari tadjici, au murit în cursul unui atac împotriva pazei de frontieră la graniţa cu Uzbekistan.

Potrivit autorităţilor tadjice, atacatorii erau membri ai SI sosiţi cu trei zile mai devreme din Afganistan. Atacul nu a fost revendicat deocamdată.

Tadjikistanul este confruntat de la declararea independenţei cu o multitudine de mişcări islamiste înarmate.

Ascensiunea islamismului radical constituie un subiect major de preocupare pentru celelalte patru republici musulmane ex-sovietice din Asia Centrală: Kârgâzstan, Kazahstan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Potrivit FSB, între 2.000 şi 4.000 de persoane provenite din Asia Centrală s-au alăturat organizaţiilor jihadiste în Irak şi Siria.

Joi, Aleksandr Bortnikov a declarat că recrutarea vizează în special generaţiile tinere, prin intermediul unor cursuri de religie ‘adesea clandestine’ şi al unor grupuri pe mesageriile criptate.

Despre Info Crestin News

Leave a Reply